ΑΡΧΙΚΗ | ΕΤΑΙΡΕΙΑ | ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ | ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ | SITEMAP | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑClearClearClearClearClearClearClearClearClearClearClear
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Οικονομικά Στοιχεία
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
ΝΕΑ
NEWSLETTERS
Bag_Dispensers
Νέο καπάκι με τρύπα που κλείνει
Γραφικές Τέχνες
Comarme
Άρθρα
ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΕΙΔΩΝ ''DEAD STOCK''
Vacuum
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ
ΚΑΡΙΕΡΑ
DOWNLOADS ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ

 
   
   
Home : ΕΤΑΙΡΕΙΑ : NEWSLETTERS : Άρθρα : συσκευασία φρέσκων φρούτων και λαχανικών

 

 

Συσκευασία φρέσκων φρούτων και λαχανικών


Χρήστου Αραμπατζή, Γεωπόνου & Νίκου Ρεμεδιάκη, Χημικού Μηχανικού, MSc

Εισαγωγή

Η συσκευασία φρέσκων φρούτων και λαχανικών είναι ένα από τα πιο σπουδαία στάδια στο μακρύ και περίπλοκο ταξίδι τους από τον παραγωγό στον καταναλωτή. Σακκούλες, τσάντες διχτυού, πλαστικά και χάρτινα κιβώτια, κουπάκια, θήκες και δισκάκια είναι κατάλληλα "δοχεία" για τη διαχείριση, μεταφορά και εμπορία των νωπών προϊόντων. Πολλές εκατοντάδες διαφορετικοί τύποι συσκευασιών χρησιμοποιούνται για τα νωπά προϊόντα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς η βιομηχανία παρουσιάζει καινούργια υλικά και συστήματα συσκευασίας. Αν και η βιομηχανία γενικά συμφωνεί πως η τυποποίηση των συσκευασιών είναι ένας τρόπος για να μειωθεί το κόστος, η τάση τα τελευταία χρόνια είναι για ευρεία γκάμα μεγεθών συσκευασμένων προϊόντων ώστε να καλύπτουν τις διάφορες ανάγκες των χονδρεμπόρων, των μικρών καταστηματαρχών, των διευθυντών μαναβικής των Σούπερ Μάρκετς και των καταναλωτών.

Η συσκευασία και τα υλικά συσκευασίας συνεισφέρουν κατά ένα μεγάλο μέρος στο κόστος της βιομηχανίας νωπών προϊόντων. Γι' αυτό και είναι σημαντικό οι συσκευαστές, οι μεταφορείς, οι παραλήπτες και οι καταναλωτές να έχουν κατανοήσει την ποικιλία των διαθέσιμων δυνατοτήτων συσκευασίας. Αυτό το άρθρο περιγράφει μερικούς από τους τύπους συσκευασίας, συμπεριλαμβάνοντας τη λειτουργικότητά τους, τις χρήσεις, αλλά και τους περιορισμούς τους.

Η λειτουργικότητα της συσκευασίας ή Γιατί να συσκευάζονται τα νωπά προϊόντα;

Ένα σημαντικό ποσοστό των παραπόνων των παραληπτών νωπών προϊόντων εντοπίζεται στην αστοχεία των συσκευασιών που τα περιέχουν, εξαιτίας της χαμηλής τους ποιότητας ή της ακατάλληλης επιλογής και χρήσης τους. Μια κατάλληλα σχεδιασμένη συσκευασία πρέπει να περιέχει, προστατεύει και ταυτοποιεί το φρέσκο φρούτο ή λαχανικό και να τους ικανοποιεί όλους, από τον παραγωγό ώς τον καταναλωτή.

ΣΗΜΕΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

Ποικιλία
Η τάση είναι για χρήση μεγάλων συσκευασιών για τους συσκευαστές και τους χονδεμπόρους και μικρότερων συσκευασιών για τους καταναλωτές. Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά μεγέθη και τύποι συσκευασιών νωπών προϊότων.

Έκκληση για αγορά
Υψηλής ποιότητας εκτυπώσεις και γραφικά χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για να ενισχύουν την εξωτερική εμφάνιση του προϊόντος και να το κάνουν επιθυμητό από τον καταναλωτή. Πολύχρωμη εκτύπωση, έντονα γράμματα και λογότυπα είναι πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενα.

Χρόνος ζωής
Η σύγχρονη συσκευασία των νωπών προϊότων μπορεί να εξειδικευθεί για κάθε προϊόν ώστε να επιμηκύνει το χρόνο ζωής του και να μειώνει τις απώλειες.

Ανακυκλωσιμότητα / Βιοαποικοδομησιμότητα
Ένας αυξανόμενος αριθμός ξένων κυρίως αγορών έχει θέσει περιορισμούς για τη διάθεση των απορριμάτων συσκευασιών. Στο άμεσο μέλλον, σχεδόν όλα τα υλικά συσκευασίας των φρέσκων φρούτων και λαχανικών θα είναι ανακυκλώσιμα ή βιοαποικοδομήσιμα, ή και τα δύο. Οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους παραλήπτες των νωπών προϊόντων είναι ευαισθητοποιημένοι πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα.

Περιεκτικότητα

Το "δοχείο" πρέπει να περιέχει το προϊόν σε αριθμό κατάλληλο για διαχείριση και διανομή. Το προϊόν πρέπει να ταιριάζει καλά μέσα στο δοχείο ώστε να αφήνει ελάχιστο χαμένο χώρο. Μικρά προϊόντα που είναι σφαιρικά ή στενόμακρα (όπως τα μήλα, τα αχλάδια, τα εσπεριδοειδή, τα ροδάκινα και τα ακτινίδια) μπορούν να είναι κατάλληλα συσκευασμένα χρησιμοποιώντας ποικιλία διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών συσκευασιών. Παρ' όλ' αυτά, πολλά προϊόντα όπως τα σπαράγγια, οι φράουλες, ή τα μαλακά φρούτα μπορεί να απαιτούν δοχεία ειδικά σχεδιασμένα για αυτά.

Προστασία

Η συσκευασία πρέπει να προστατεύει το προϊόν από χτυπήματα και ανεπαρκείς περιβαλλοντικές συνθήκες κατά την επεξεργασία και τη διανομή. Κατά την παραλαβή, σκισμένες, τσαλακωμένες ή κατεστραμένες συσκευασίες συνήθως δείχνουν έλλειψη φροντίδας κατά τη διαχείριση των προϊόντων. Τα "δοχεία" πρέπει να είναι αρκετά γερά ώστε να αντέχουν τις καταπονήσεις κατά τη συσκευασία, την αποθήκευση και τη μεταφορά ως τα σημεία πώλησης.
Επειδή σχεδόν όλα τα νωπά προϊόντα είναι παλετταρισμένα, τα δοχεία τους πρέπει να έχουν αρκετή δύναμη στοίβαξης ώστε να αντέχουν καταπονήσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες και περιβάλλον υψηλής υγρασίας. Αν και το κόστος των υλικών συσκευασίας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, η χαμηλή ποιότητα, τα ελαφρυά και αδύναμα δοχεία που καταστρέφονται εύκολα από το χειρισμό ή την υγρασία δεν είναι πια ανεκτά από τους συσκευαστές ή τους αγοραστές/παραλήπτες.

Τα προς εξαγωγή προϊόντα απαιτούν συσκευασίες ιδιαίτερα ανθεκτικές. Αερομεταφερόμενα προϊόντα μπορεί να απαιτούν ειδική συσκευασία, μέγεθος συσκευασίας και μόνωση. Οι εξαγωγείς πρέπει να συμβουλεύονται τις αεροπορικές εταιρείες για πιθανές ειδικές απαιτήσεις συσκευασίας. Ανάλογα πρέπει να πράτουν και όσοι εξάγουν με πλοία.

Καταστροφές εξ' αιτίας ανεπαρκών περιβαλλοντικών συνθηκών κατά την επεξεργασία και μεταφορά είναι ένας από τους κυριότερους λόγους απόρριψης των προϊόντων και μη ικανοποίησης των παραληπτών και καταναλωτών. Κάθε φρέσκο φρούτο και λαχανικό έχει τις δικές του προδιαγραφές για θερμοκρασία, υγρασία και σύνθεση των αερίων περιβάλλοντος. Τα δοχεία των νωπών προϊόντων πρέπει να είναι "φιλικά" προς το προϊόν, βοηθώντας στη διατήρηση ενός βέλτιστου περιβάλλοντος για τη μέγιστη διάρκεια ζωής του. Αυτό μπορεί να προϋποθέτει ειδικά υλικά που να επιβραδύνουν την απώλεια νερού από το προϊόν, μονωτικά υλικά που να κρατούν μακρυά τη θερμότητα ή ειδικά σχεδιασμένες πλαστικές σακκούλες που διατηρούν ένα επιθυμητό μίγμα οξυγόνου και διοξείδιου του άνθρακα.

Ταυτοποίηση

Η συσκευασία πρέπει να ταυτοποιεί και να δίνει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το φρέσκο φρούτο και λαχανικό. Είναι συνηθισμένο (και σε ορισμένες περιπτώσεις απαραίτητο) να δίνει πληροφορίες όπως το όνομα του προϊόντος, το εμπορικό του σήμα, το μέγεθος, την κλάση, την ποικιλία, το καθαρό βάρος, τον αριθμό των τεμαχίων, τον παραγωγό, το συσκευαστή και τη χώρα προέλευσης. Γίνεται επίσης όλο και περισσότερο κοινό να βρίσκει κανείς στη συσκευασία διατροφικές πληροφορίες, συνταγές και άλλες χρήσιμες πληροφορίες απευθυνόμενες ειδικά στον καταναλωτή. Στο καταναλωτικό μάρκετιγκ, η εμφάνιση του συσκευασμένου προϊόντος έχει επίσης γίνει ένα σημαντικό μέρος της γενικής εμφάνισης των σημείων πώλησης.

Γραμμοκώδικες (bar codes) μπορούν επίσης να αποτελούν μέρος των ετικεττών. Τα ψηφία των γραμμοκωδίκων καταδεικνύουν το συσκευαστή και δίνουν πληροφορίες για το συγκεκριμένο προϊόν, όπως τον τύπο του προϊόντος και το μέγεθος της συσκευασίας. Αν και δεν περιλαμβάνουν καμιά πληροφορία για την τιμή του προϊόντος, οι γραμμοκώδικες χρησιμοποιούντια όλο και περισσότερο από τους συσκευαστές, πωλητές χονδρικής, αγοραστές χονδρικής και λιανοπωλητές ως μια γρήγορη και βολική μέθοδος απογραφής και λογιστικού ελέγχου. Αποδοτική χρήση των γραμμοκωδίκων απαιτεί τη συνεργασία όλων όσων διαχειρίζονται τη συσκευασία.

Τύποι Υλικών Συσκευασίας

Ξύλο

Παλέττες. Οι παλέττες κυριολεκτικά αποτελούν τη βάση στην οποία τα περισσότερα νωπά προϊόντα παραδίδονται στους καταναλωτές. Οι περισσότερες παλέττες επαναχρησιμοποιούνται, αλλά ένα μεγάλο μέρος τους είναι μιας χρήσης. Επειδή πολλές έχουν μη-τυποποιημένο μέγεθος, φτιάχνονται με όσο το δυνατόν φθηνότερα υλικά και πετιούνται μετά από μία χρήση.

Με τα χρόνια, οι παλέττες με διαστάσεις 1,0 μ. Χ 1,2 μ. και 0,8 μ. Χ 1,2 μ. (ευρωπαλέττες) έχουν εξελιχθεί ως οι ανεπίσημα τυποποιημένες. Η τυποποίηση ενισχύει την επανάχρηση, η οποία έχει πολλά πλεονεκτήματα. Εκτός από το να μειώνουν το κόστος (επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές), τα περισσότερα ράφια για παλέττες και τα αυτόματα συστήματα που διαχειρίζονται παλέττες είναι σχεδιασμένα για παλλέτες τυποποιημένου μεγέθους. Οι τυποποιημένου μεγέθους παλέττες εκμεταλλεύονται απόλυτα τους χώρους των φορτηγών και μπορούν να αντέξουν μεγαλύτερα φορτία απ΄ ότι οι ελαφρύτερες παλέττες μιας χρήσης. Επιπροσθέτως, η χρήση παλέττας ενός μεγέθους θα μπορούσε να μειώσει ουσιαστικά την απογραφή των παλεττών και το αποθηκευτικό κόστος, καθώς και τα κόστη επιδιόρθωσης και διάθεσης των κατεστραμένων παλεττών. Η αποδοχή μιας τυποποιημένης παλέττας από όλη τη βιομηχανία νωπών προϊόντων θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει και τις προσπάθειες για τυποποίηση και των "δοχείων" των προϊόντων.

Ανάλογα με το μέγεθος της συσκευασίας των νωπών προϊόντων, μια παλέττα μπορεί να μεταφέρει από 20 ως πάνω από 100 ανεξάρτητες συσκευασίες. Επειδή αυτές οι συσκευασίες είναι συχνά αραιά στοιβαγμένες για να επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα, ή έχουν εξογκώματα και είναι δύσκολο να στοιβαχθούν ομαλά, πρέπει να ασφαλίζονται ώστε να εμποδίζονται οι μετακινήσεις τους κατά το χειρισμό και τη μεταφορά τους. Αν και χρησιμοποιούνται ευραίως, τα πλαστικά τσέρκια και οι ταινίες δε δίνουν εντελώς ικανοποιητικά αποτελέσματα. Πλαστικές ή χάρτινες γωνιές πρέπει πάντοτε να χρησιμοποιούνται για να εμποδίζουν τα τσέρκια από το να τσακίζουν τις γωνίες και τις πλευρές των συσκευασιών (Εικόνα 1).

Πλαστικό εκτατό φιλμ (stretch film) χρησιμοποιείται επίσης ευραίως για να ασφαλίσει τις συσκευασίες των φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Ένα καλό φιλμ πρέπει να επιμηκύνεται, να διατηρεί την ελαστικότητά του και να μένει κολλημένω πάνω στις συσκευασίες. Το πλαστικό φιλμ μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί σε διάφορα μεγέθη φορτίων. Βοηθάει τις συσκευασίες να μην έχουν απώλειες υγρασίας, κάνει την παλέττα πιο ασφαλή από το να μπορεί κάποιος να πάρει κάτι από αυτή, και μπορεί να εφαρμοσθεί με ημιαυτόματους ή αυτόματους μηχανισμούς. Παρ' ολ' αυτά, το πλαστικό φιλμ εμποδίζει σοβαρά το σωστό αερισμό. Ένα κοινό εναλλακτικό υλικό του εκτατού φιλμ είναι το πλαστικό δίχτυ παλετταρίσματος, το οποίο είναι πολύ καλύτερο στο να σταθεροποιεί μερικά φορτία παλεττών για τα οποία απαιτείται ψύξη με πεπιεσμένο αέρα.

Τελευταία χρησιμοποιούνται και πλαστικές παλέττες, ιδιαίτερα ελαφρυές, αλλά ανθεκτικές, για χρήση σε αεροπορικές μεταφορές όπου το βάρος παίζει σημαντικό ρόλο.

Παλεττοκιβώτια. Μεγάλα ξύλινα ή πλαστικά παλετοκιβώτια χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των νωπών προϊόντων από το χωράφι στο συσκευαστήριο. Αν και το ύψος ποικίλει, το μήκος και το πλάτος είναι γενικά τα ίδια με των τυποποιημένων παλεττών.

Ξυλοκιβώτια. Τα ξυλοκιβώτια, τα οποία χρησιμοποιούνταν πολύ στο παρελθόν, σιγά σιγά αντικαθίστανται από άλλου τύπου κιβώτια (Εικόνα 2). Η σχετικά ακριβή τους τιμή, το μεγάλο ενδιαφέρον για το καθαρό βάρος των προϊόντων και τα πλεονεκτήματα χρήσης άλλων υλικών, έχουν μειώσει πολύ τη χρήση του.

Κυματοειδές χαρτόνι

Χαρτοκιβώτια:
Κατασκευάζονται από κυματοειδές χαρτόνι και ένα μικρότερο ποσοστό από συμπαγές χαρτόνι. Τα χαρτοκιβώτια από κυματοειδές χαρτόνι είναι φθηνότερα και προστατεύουν περισσότερο το προϊόν κατά τις κρούσεις.

Το κυματοειδές χαρτόνι αποτελείται εσωτερικά από ένα ή περισσότερα στρώματα κυματοειδούς χαρτιού, πάνω στα οποία επικολλούνται, και στις δύο πλευρές, επίπεδα χαρτόνια, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο την αντοχή του.
Το εσωτερικό κυματοειδές χαρτόνι είναι συνήθως χαρτί χαμηλής ποιότητας, που κατασκευάζεται από ημιχημική χαρτόμαζα ή αχυρόμαζα ή από ανακυκλωμένο χαρτί. Αντίθετα, τα εξωτερικά αποτελούνται από χαρτόνια ανώτερης ποιότητας (τύπου Kraft – liner ή Test – liner). Οι αυλακώσεις προσδίδουν στο κυματοειδές χαρτόνι αντοχή και ιδιότητες απόσβεσης των κρούσεων.

Βασικά υπάρχουν δύο τύποι κυματοειδούς χαρτονιού: το τρίφυλλο (Εικόνα 3), που αποτελείται από τρία στρώματα (το ενδιάμεσο κυματοειδές χαρτί και τα δύο εξωτερικά τοιχώματα) και το πεντάφυλλο, που αποτελείται από πέντε στρώματα (δύο κυματοειδή χαρτιά και τρία επίπεδα χαρτόνια). Περισσότερο από το 90 % των χαρτοκιβωτίων κατασκευάζονται από τρίφυλλο κυματοειδές χαρτόνι.

Τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά των χαρτοκιβωτίων είναι:
• Η ποιότητα των εξωτερικών στρωμάτων
• Η ποιότητα του κυματοειδούς στρώματος
• Το ύψος και η συχνότητα των αυλακώσεων
• Ο αριθμών των τοιχωμάτων.
Η αντοχή των χαρτοκιβωτίων εξαρτάται από την ποιότητα του χαρτιού, την εσωτερική προστασία, τον τρόπο κατασκευής των «αυτιών» και τον τρόπο κλεισίματός του (με συνδετήρες, κόλλα ή ταινίες). Επίσης, μεγάλη σημασία στην αντοχή των χαρτοκιβωτίων παίζει και η επικάλυψη του χαρτιού με κερί ή πλαστικό, για την αποφυγή καταστροφής του από την υγρασία του συσκευαστηρίου και των αποθηκευτικών χώρων, αλλά και από την υγρασία που αποδίδουν στο περιβάλλον τα ίδια τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η σχεδίαση και η κατασκευή των χαρτοκιβωτίων μελετείται με βάση το βάρος που θα σηκώσουν, τη γεωμετρία, το είδος του προϊόντος και τις συνθήκες μεταφοράς και αποθήκευσης. Οι διάφοροι εθνικοί οργανισμοί μεταφορών και οι οργανισμοί τυποποίησης έχουν εκδώσει λεπτομερείς κανονισμούς και πρότυπα που καθορίζουν τις προδιαγραφές των χαρτοκιβωτίων και τις μεθόδους ελέγχου τους.

Τα καλής ποιότητας χαρτόνια παράγονται από χαρτί Kraft, προϊόν παρθένου χημικά επεξεργασμένου ξυλοπολτού. Το χαρτόνι αυτό είναι πολύ ακριβό. Έτσι, στην αγορά κυκλοφορούν και διάφορα υποκατάστατα όπως το Test – liner που αποτελείται από μείγμα παρθένου πολτού και ανακυκλωμένου χαρτιού. Είναι φτηνότερο, αλλά ταυτόχρονα έχει και μικρότερη μηχανική αντοχή. Συχνά τα κυματοειδή χαρτόνια παράγονται από συνδυασμό στρωμάτων Kraft, Test – liner και ανακυκλωμένου χαρτιού για να συνδυάσουν τη μεγαλύτερη δυνατή αντοχή του χαρτοκιβωτίου με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Τα χαρτοκιβώτια που χρησιμοποιούνται στην συσκευασία νωπών φρούτων και λαχανικών είναι κυρίως δύο τύπων:
• Ανοιχτά (Πλατφόρμ ή/και με γωνία)
• Με καπάκι
Τα ανοιχτά χρησιμοποιούνται πιο συχνά γιατί έχουν χαμηλότερο κόστος. Μερικά από αυτά όμως δεν έχουν μεγάλη αντοχή.
Τα χαρτοκιβώτια με καπάκι στην ουσία είναι δύο χαρτοκιβώτια το ένα μέσα στο άλλο. Αυτή η κατασκευή βοηθάει πολύ την αντοχή του κιβωτίου, ενώ παράλληλα προστατεύει τα προϊόντα από την άμεση επίδραση του περιβάλλοντος. Το κόστος αυτών των χαρτοκιβωτίων είναι υψηλότερο και συνήθως χρησιμοποιούνται για προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας που πρόκειται να εξαχθούν ή για μακρινές αγορές.

Τα χαρτοκιβώτια αποστέλλονται συνήθως στους συσκευαστές αδιαμόρφωτα, για λόγους ευκολίας στην μεταφορά και περιορισμού του κόστους. Υπάρχουν ωστόσο εταιρείες που ασχολούνται αποκλειστικά με τη διαμόρφωση των χαρτοκιβωτίων και στην συνέχεια τη διανομή τους στα συσκευαστήρια. Η διαμόρφωση των χαρτοκιβωτίων μπορεί να γίνει χειρονακτικά ή με αυτόματες μηχανές.

Τέλος, τα χαρτοκιβώτια μπορεί να είναι προ – τυπωμένα με τη φίρμα του συσκευαστή και το είδος του προϊόντος που περιέχουν ή γενικής χρήσης με ειδικές κενές θέσεις για να κολληθούν αργότερα η ετικέττα του συσκευαστή και πληροφορίες για την ταυτότητα των περιεχόμενων προϊόντων.

Πλαστικό

Θήκες. Οι θήκες από πολυστερίνη, διογκωμένη πολυστερίνη, πολυπροπυλένιο, αλλά και ανακυκλωμένο χαρτί, χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό των κιβωτίων για να προστατεύουν τους καρπούς από μεταξύ τους χτυπήματα, αλλά και για να δίνουν στη συσκευασία εμφάνιση "τακτοποίησης" (Εικόνα 5). Διατίθενται σε τρομερή ποικιλία μεγεθών, σχημάτων, αλλά κυρίως αριθμού καρπών ανά θήκη.

Διχτυωτές τσάντες. Οι τσάντες διχτυού, πολύ πιο ανθεκτικές από τις χάρτινες και πλαστικές σακκούλες, τείνουν να τις αντικαταστήσουν. Πατάτες, κρεμμύδια, εσπεριδοειδή, αλλά και μερικά ιδιαίτερα φρούτα και λαχανικά συσκευάζονται σε τσάντες διχτυού. Εκτός από το χαμηλό του κόστος, το δίχτυ έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να μην εμποδίζει την κυκλοφορία του αέρα, η οποία είναι ωφέλιμη στα περισσότερα προϊόντα. Οι Διευθυντές Μαναβικής των Σούπερ Μάρκετς προτιμούν μικρές τσάντες διχτυού με εντυπωσιακά τυπωμένες ετικέττες, επειδή δημιουργούν πολύ ελκυστικά για τον καταναλωτή σημεία πώλησης στα καταστήματά τους (Εικόνα 6).

Παρ' όλ' αυτά, οι τσάντες οποιουδήποτε τύπου παρουσιάζουν ορισμένα σημαντικά μειονεκτήματα. Οι μεγάλες τσάντες δεν γεμίζουν επαρκώς τα χαρτοκιβώτια. Όλες οι τσάντες δεν προσφέρουν προστασία σε περίπτωση "βίαιου" χειρισμού. Οι τσάντες διχτυού προσφέρουν ελάχιστη προστασία από το φως και τις μολύνσεις( σκόνη, μύκητες). Επιπλέον, τα προϊόντα που δεν είναι πρώτης ποιότητας, γίνονται αμέσως αντιληπτά από τον καταναλωτή. Ελάχιστοι καταναλωτές προτίθενται να πληρώσουν υψηλότερη τιμή για ένα προϊόν σε τσάντα εφόσον η ποιότητά του είναι ίδια με αυτή του χύμα.

Πλαστικές σακκούλες. Οι πλαστικές σακκούλες (φιλμ πολυαιθυλενίου ή πολυπροπυλενίου) είναι ένα κύριο υλικό μικροσυσκευασίας των φρούτων και λαχανικών. Εκτός από το πολύ χαμηλό κόστος, αυτόματα συστήματα συσκευασίας μειώνουν επιπλέον το κόστος, όπως συνβαίνει και με τις τσάντες διχτυού. Οι πλαστικές σακκούλες είναι διαφανείς, επιτρέποντας τον εύκολο έλεγχο του περιεχομένου τους, και εύκολα επιδέχονται υψηλής ποιότητας εκτύπωση (Εικόνες 7 & 8). Τα πλαστικά φιλμ διατίθενται σε μεγάλη γκάμα παχών και ποιοτήτων, και μπορούν να κατασκευασθούν έτσι που να ελέγχουν τη σύσταση των αερίων μέσα στη συσκευασία. Το φιλμ "αναπνέει" με ένα ρυθμό τέτοιο που να διατηρεί το σωστό μίγμα οξυγόνου, διοξειδίου του άνθρακα και υδρατμών μέσα στη σακκούλα. Εφόσον κάθε νωπό προϊόν έχει τις δικές του προδιαγραφές για περιβάλλον αερίων, υλικά συσκευασίας τροποποιημένης ατμόσφαιρας έχουν πλέον κατασκευασθεί για κάθε ένα από αυτά. Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει πως ο χρόνος ζωής ενός νωπού προϊόντος επιμηκύνεται αισθητά εξ' αιτίας του τρόπου συσκευασίας (Εικόνα 9). Η εκρηκτική αύξηση των πρώιμα κομμένων φρούτων και λαχανικών οφείλεται κατά ένα μέρος και στη συσκευασία τροποιημένης ατμόσφαιρας.

Συρρίκνωση. Μια από τις τελευταίες τάσεις στη συσκευασία νωπών προϊόντων είναι και η συρρίκνωση με φιλμ, είτε ανεξάρτητων προϊόντων, είτε προϊόντων τοποθετημένων σε χάρτινα και πλαστικά δισκάκια (Εικόνα 10). Η συρρίκνωση με ειδικά σχεδιασμένα φιλμ μπορεί να μειώσει τη συρρίκνωση (σούρωμα) από αφυδάτωση, να προστατέψει το προϊόν από ασθένειες, να μειώσει τις ζημιές από χτυπήματα και να προσφέρει μια αρκετά μεγάλη επιφάνεια για τοποθέτηση αυτοκόλλητης ετικέττας.

Άκαμπτη πλαστική συσκευασία. Πλαστικά (πολυστερίνη, πολυπροπυλένιο, πολυεστέρας) κουπάκια με καπάκι (ξεχωριστό ή ενσωματωμένο) (Εικόνα 11) ή με δίχτυ (Εικόνα 12) κερδίζουν συνεχώς έδαφος επειδή είναι φθηνά, ευπροσάρμοστα, προσφέρουν άριστη προστασία στο προϊόν και παρουσιάζουν στον καταναλωτή ένα πολύ ελκυστικό "πακέτο". Τα κουπάκια χρησιμοποιούνται πιο πολύ σε μικροσυσκευασίες προϊόντων υψηλής αξίας, όπως μικρά φρούτα, φράουλες, μανιτάρια κ.λπ., ή πολύ ευαίσθητων προϊόντων. Κουπάκια με ενσωματωμένο καπάκι χρησιμοποιούνται ευραίως και στις έτοιμες σαλάτες. Επίσης, κουπάκια κλεισμένα αεροστεγώς με μεμβάνη και γεμισμένα με ειδικό μίγμα αερίων χρησιμοποιούνται τελευταία, αυξάνοντας σημαντικά το χρόνο ζωής των νωπών προϊόντων που περιέχουν (Εικόνα 13). Τέλος, μικρά πλαστικά κιβώτια (2 - 5 κιλών) έχουν επίσης κάνει την εμφάνισή τους, αντικαθιστώντας τα αντίστοιχα χαρτοκιβώτια.

Καθώς το ενδιαφέρον για το περιβάλλον αυξάνεται, η διάθεση των απορριμάτων συσκευασίας και η ανακυκλωσιμότητα των υλικών τους θα εξελιχθεί σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Το κοινό πολυαιθυλένιο μπορεί να πάρει από 200 ως 400 χρόνια για να διασπασθεί σε μια χωματερή. Η προσθήκη 6% αμύλου θα μειώσει αυτόν το χρόνο στα 20 χρόνια ή και λιγότερο. Οι εταιρείες κατασκευής υλικών συσκευασίας αναπτύσσουν υποκατάστατα του πολυαιθυλενίου με βάση το άμυλο, τα οποία θα αποικοδομούνται τόσο γρήγορα όσο το κοινό χαρτί.

Η χρήση βιοαποικοδομήσιμων ή ανακυκλώσιμων πλαστικών υλικών συσκευασίας μπορεί να αργήσει εξ' αιτίας του υψηλού κόστους τους, αλλά θα επισπευθεί από τη νομοθεσία. Οι αρχές ορισμένων χωρών έχουν προτείνει τη συνολική εγκατάληψη του πλαστικού. Σε αυτή την περίπτωση, τα Σούπερ Μάρκετς του 21ου αιώνα μπορεί να μοιάζουν με τα μανάβικα των μέσων του 20ου αιώνα! Η στιγμή αυτή θα αργήσει για τη χώρα μας όπου η χρήση τψν συσκευασιών είναι σχετικά πρόσφατη.

Τυποποίηση της συσκευασίας

Η τυποποίηση της συσκευασίας φρέσκων φρούτων και λαχανικών διερμηνεύεται διαφορετικά από διαφορετικές πλευρές. Η μεγάλη ποικιλία μεγεθών συσκευασίας και συνδιασμού υλικών είναι η απάντηση της αγοράς στη ζήτηση διαφορετικών τομέων της βιομηχανίας νωπών προϊόντων. Για παράδειγμα, πολλοί μεγάλοι αγοραστές νωπών προϊόντων ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για το περιβάλλον. Ζητούν λιγότερες συσκευασίες και περισσότερα ανακυκλώσιμα και βιοαποικοδομήσιμα υλικά, παρ΄ όλο που θα ήθελαν να έχουν πολλά διαφορετικά μεγέθη συσκευασιών για μεγαλύτερη ευκολία. Οι συσκευαστές θέλουν να ελαχιστοποιήσουν τα διαφορετικά υλικά συσκευασίας που πρέπει να έχουν σε στοκ, παρ' όλο που ακολουθούν την τάση για τυπωμένα με τη φίρμα τους και εξειδικευμένα "δοχεία". Οι μεταφορικές εταιρείες θέλουν να τυποποιήσουν τα μεγέθη ώστε οι συσκευασίες να παλεττάρονται και να μεταφέρονται καλύτερα.

Οι αγοραστές φρέσκων φρούτων και λαχανικών δεν αποτελούν ένα ομογενές σύνολο. Οι αγοραστές των μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων έχουν διαφορετικές ανάγκες από τους αγοραστές μικρών σημείων πώλησης. Για τα σημεία όπου τα προϊόντα πωλούνται συνήθως χύμα, οι παραλήπτες θέλουν μεγάλες συσκευασίες ώστε να τις διαχειρίζονται αποδοτικά - να ελαχιστοποιούν το χρόνο ξεπακεταρίσματος και να μειώνουν το εργατικό κόστος (χειρισμού και διάθεσης των χρησιμοποιημένων συσκευασιών). Οι Διευθυντές Μαναβικής, από την άλλη, θέλουν εξατομίκευση των συσκευασιών με υψηλής ποιότητας εκτυπώσεις που να δελεάζουν τους αγοραστές λιανικής με την παρουσία τους στα σημεία έκθεσής τους (ράφια, πάγκοι κ.λπ.).

Η επιλογή του σωστού "δοχείου" για τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι σπάνια προσωπική επιλογή του συσκευαστή. Για κάθε προϊόν, η αγορά θέτει ανεπίσημα, αλλά παρ' ολ' αυτά αυστηρά πρότυπα για τη συσκευασία. Γι' αυτό και είναι πολύ παράτολμη η χρήση μιας μη τυποποιημένης συσκευασίας. Η τεχνολογία των συσκευασιών, η αποδεκτικότητα της αγοράς και οι κανονισμοί διάθεσης συνεχώς αλλάζουν. Όταν οι συσκευαστές επιλέγουν μια συσκευασία για φρέσκα φρούτα και λαχανικά, πρέπει να συμβουλεύονται την αγορά, και σε μερικές αγορές, οι τυποποιημένες συσκευασίες μπορεί να απιτούνται από το Νόμο.

Πρόσφατα (14-2-2001, Αριθ. Πρωτ. 339069), το Τμήμα Α της Δ/νσης Μεταποίησης, Τυποποίησης& Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Γεωργίας εξέδωσε Ανακοίνωση με θέμα: Εφαρμογή Τυποποίησης και άσκηση Ποιοτικού Ελέγχου στα διακινούμενα στην εσωτερική αγορά νωπά οπωροκηπευτικά. Η Ανακοίνωση έχει ως εξής:

Θέμα: Εφαρμογή Τυποποίησης και άσκηση Ποιοτικού Ελέγχου στα διακινούμενα στην εσωτερική αγορά νωπά οπωροκηπευτικά.

Με την εφαρμογή του Κ 2200/96 "για την κοινή οργάνωση των αγορών στον τομέα των οπωρ/κών", (ΕΕ L 297/21-11-96) καθιερώνεται η υποχρέωση εφαρμογής της τυποποίησης στο εσωτερικό των κρατών μελών της ΕΕ καθώς και στα εξαγόμενα και εισαγόμενα προς και από τις Τρίτες χώρες οπωρ/κά.

Τυποποίηση - Κανόνες Ποιότητας
Τυποποίηση είναι η ταξινόμηση των προϊόντων σε ποιοτικές κατηγορίες (Έξτρα - I - II) με βάση εμπορικά πρότυπα ποιότητας που προβλέπονται από σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς (βλ. συνημμένο πίνακα**). Τα πρότυπα αυτά εμπεριέχουν προδιαγραφές και αντικειμενικά κριτήρια, όπως ποικιλία, μέγεθος, σχήμα, χρωματισμό, βαθμό ωριμότητας, καθαρότητα, υγιεινή κατάσταση, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, ομοιογένεια, κλπ, με βάση τα οποία γίνεται η ποιοτική ταξινόμηση και κατάταξη των προϊόντων.
Τα κυριότερα πλεονεκτήματά της τυποποίησης είναι τα εξής:
- αποτελεί το βασικό σημείο αναφοράς μεταξύ παραγωγών - εμπόρων - καταναλωτών συνεισφέροντας έτσι στην ανάπτυξη και βελτίωση των συναλλαγών
- συμβάλλει στην διαφάνεια της αγοράς πράγμα που διευκολύνει την αντικειμενική διαμόρφωση των τιμών επί υπαρκτών ποιοτήτων προς όφελος όλων των συναλλασσομένων
- είναι δυναμική και συνεχώς μεταβάλλεται προσαρμοζόμενη στις ανάγκες της αγοράς και τις απαιτήσεις του καταναλωτή
- περιφρουρεί την υγεία του καταναλωτή αποκλείοντας προϊόντα υποβαθμισμένα, προσβεβλημένα από ασθένειες, περιέχοντα ξένες ύλες ή ορατά υπολείμματα
- επιδρά τέλος σημαντικά στην οργάνωση της παραγωγής και της εμπορίας των οπωρ/κών.
Η εφαρμογή της τυποποίησης και των εμπορικών κανόνων ποιότητας (προτύπων) για τα νωπά οπωρ/κά που διακινούνται στο εσωτερικό της χώρας, προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία και είναι υποχρεωτική για την χώρα μας.
Τα προϊόντα που προορίζονται να παραδοθούν νωπά στον καταναλωτή κατατάσσονται βάσει συστήματος προτύπων.
Ο κάτοχος των προϊόντων για τα οποία έχουν θεσπιστεί ποιοτικά πρότυπα δύναται να τα εκθέτει για πώληση, να τα διαθέτει για πώληση, να τα πωλεί, να τα παραδίδει ή να τα διαθέτει στο εμπόριο με οποιοδήποτε άλλο τρόπο στο εσωτερικό της χώρας και της Κοινότητας μόνο εάν είναι σύμφωνα με τα πρότυπα αυτά.
Ο διαθέτων η/και ο πωλών το προϊόν είναι υπεύθυνος για την τήρηση των προτύπων αυτών.
Προβλέπονται ωστόσο οριακές και συγκεκριμένες εξαιρέσεις από την υποχρέωση τήρησης προτύπων και αφορούν:
• Την μη υποχρέωση τήρησης των προτύπων εντός της περιοχής παραγωγής για προϊόντα που:
- πωλούνται ή παραδίδονται από τον παραγωγό στα συσκευαστήρια ή σε αποθηκευτικούς χώρους
- διοχετεύονται από τους αποθηκευτικούς χώρους στα συσκευαστήρια
- πωλούνται απ' τους παραγωγούς στις αγορές παραγωγής, εφ' όσον υπάρχουν, ή σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στις αγορές χονδρικής πώλησης και εκείνα που εν συνεχεία διοχετεύονται από εκεί στα συσκευαστήρια ή στους αποθηκευτικούς χώρους.
• Την μη υποχρέωση τήρησης των προτύπων γενικώς για προϊόντα:
- που διοχετεύονται στις βιομηχανίες μεταποίησης με την επιφύλαξη καθορισμού άλλων ποιοτικών κριτηρίων
- που διατίθενται απ' τον παραγωγό στον καταναλωτή για τις προσωπικές του ανάγκες στον τόπο της εκμετάλλευσης του παραγωγού
- παραδοσιακής τοπικής κατανάλωσης μετά από απόφαση της Επιτροπής.
Η συμμόρφωση των προϊόντων στα προαναφερθέντα πρότυπα αναφέρεται στην τήρηση των ελάχιστων χαρακτηριστικών, στην ταξινόμηση σε ποιοτικές κατηγορίες (Έξτρα - Ι - ΙΙ), στην ταξινόμηση κατά μέγεθος, στις ανοχές, στην παρουσίαση, στην συσκευασία και στην σήμανση.
Για όσα προϊόντα δεν υπάρχουν κοινοτικοί κανόνες ποιότητας ισχύουν οι σχετικές εγκύκλιοι του Υπ. Γεωργίας.
Τα προϊόντα που συλλέγονται για να τυποποιηθούν και διακινηθούν στο εμπόριο πρέπει να ανταποκρίνονται στα κριτήρια ωριμότητας που προβλέπονται από τα πρότυπα ή θεσπίζονται από το Υπ. Γεωργίας.
Τα διακινούμενα φορτία πρέπει να ανταποκρίνονται στους κανόνες ομοιογένειας ως προς τον βαθμό ωριμότητας, την ποιότητα, την ποικιλία, τον χρωματισμό, την προέλευση και το μέγεθος.

Μέσα συσκευασίας
Τα χρησιμοποιούμενα μέσα συσκευασίας πρέπει να είναι επαρκώς ανθεκτικά ώστε να προστατεύουν το προϊόν, καθαρά, απαλλαγμένα από οσμές, ξένα σώματα και υγρασία καθώς και από κάθε είδους προσβολή ή μόλυνση. Το μέγεθός τους καθορίζεται από την φύση του προϊόντος ώστε αυτό να φθάνει στον τόπο προορισμού σε ικανοποιητική κατάσταση.
Πρέπει να έχουν τις ίδιες διαστάσεις και χρωματισμό, να φέρουν δε ετικέτα με την προβλεπόμενη σήμανση.
Τα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό του κιβωτίου πρέπει να είναι καινούργια και καθαρά.
Στις προαναφερθείσες προϋποθέσεις πρέπει να ανταποκρίνονται και τα επαναχρησιμοποιούμενα μέσα συσκευασίας τα οποία, στην περίπτωση αυτή, πρέπει να καθαρίζονται επιμελώς και να απολυμαίνονται. Σε διαφορετική περίπτωση, και ειδικότερα όταν είναι βρώμικα και φθαρμένα, δεν επιτρέπεται η επαναχρησιμοποίησή τους.
Ιδιαιτέρως επισημαίνουμε ότι τα χρησιμοποιούμενα στο εμπόριο μέσα συσκευασίας χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για το σκοπό αυτό. Οι καλούμενες παραγωγικές κλούβες, που χρησιμεύουν να μεταφέρουν τα προϊόντα από το χωράφι στο συσκευαστήριο ή τον αποθηκευτικό χώρο, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για την εμπορία των προϊόντων.

Σήμανση
Οι ενδείξεις της σήμανσης αναγράφονται με στοιχεία εμφανή και ευανάγνωστα σε ετικέτα ενσωματωμένη ή σταθερά προσαρτημένη στην συσκευασία.
Στο στάδιο της λιανικής πώλησης όταν τα προϊόντα παρουσιάζονται συσκευασμένα, οι προβλεπόμενες ενδείξεις σήμανσης παρουσιάζονται με τρόπο ευανάγνωστο και εμφανή. Για τα προϊόντα που παρουσιάζονται προσυσκευασμένα κατά την έννοια της οδηγίας 2000/13/Ε.Κ (L 109 6-5-2000)1 εκτός των προβλεπομένων ενδείξεων αναφέρεται και το καθαρό βάρος.
Στο στάδιο αυτό είναι δυνατόν τα προϊόντα να μην παρουσιάζονται συσκευασμένα υπό τον όρο ότι ο λιανοπωλητής επιθέτει στο εμπόρευμα που διατίθεται για πώληση πινακίδα στην οποίαν αναγράφονται με εμφανείς και ευανάγνωστους χαρακτήρες τα στοιχεία της ποικιλίας, προέλευσης του προϊόντος και ποιοτικής κατηγορίας. Η περίπτωση αυτή αφορά, εκτός των άλλων, την πώληση στις λαϊκές αγορές, τα σούπερ μάρκετς και τα καταστήματα λιανικής πώλησης (μανάβικα).
Υπογραμμίζουμε ιδιαίτερα ότι η ευθύνη τήρησης των προτύπων βαρύνει τον διαθέτοντα η/και τον πωλούντα το προϊόν σε οποιοδήποτε στάδιο διάθεσης κατά την εμπορία του.

Ποιοτικός έλεγχος
Ο έλεγχος εφαρμογής της τυποποίησης οργανώνεται και συντονίζεται από την αρμόδια υπηρεσία ποιοτικού ελέγχου του Υπ. Γεωργίας (Δ/νση Μεταποίησης, Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου), εποπτεύεται από τους επόπτες ποιοτικού ελέγχου και τις υπηρεσίες των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου και ασκείται από τους ποιοτικούς ελεγκτές του Υπ. Γεωργίας και των Δ/νσεων Γεωργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, σε εφαρμογή του Κ. 2251/92 "περί του ελέγχου της ποιότητας των νωπών οπωρ/κών" (ΕΕ L 219/4-8-92) και των σχετικών εγκυκλίων του Υπ. Γεωργίας.
Κάθε παρτίδα προϊόντος που αποτελεί αντικείμενο του ελέγχου πρέπει να αναγνωρίζεται σύμφωνα με τους όρους που θεσπίζονται με την οδηγία 89/396 "σχετικά με τις ενδείξεις ή τα σήματα που επιτρέπουν την αναγνώριση της παρτίδας" (ΕΕ L 86/14-6-89).
Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται στους τόπους παραγωγής, τυποποίησης και συσκευασίας, στις κεντρικές, δημοτικές και λαϊκές αγορές, στους χώρους αποθήκευσης, στα σούπερ μάρκετς, στα καταστήματα λιανικής πώλησης ή όπου αλλού κριθεί αναγκαίο, καθώς και κατά την μεταφορά των προϊόντων, αφορούν δε τόσο τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα όσο και τα προϊόντα προέλευσης τρίτων χωρών ή άλλων κρατών μελών.
Ο προγραμματισμός και η συχνότητα των ελέγχων γίνεται από τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου και τις Δ/νσεις Γεωργίας των ΝΑ με βάση ανάλυση κινδύνων που βασίζεται κυρίως στον όγκο δραστηριοτήτων των συναλλασσομένων, στην γενικότερη εικόνα που εμφανίζουν όσον αφορά την τήρηση των κανόνων ποιότητας και εμπορίας καθώς και στην θέση που κατέχουν στην εμπορική αλυσίδα. Οι ασκούντες δραστηριότητες πρώτης και δεύτερης συσκευασίας πρέπει να αποτελούν αντικείμενο συστηματικότερης παρακολούθησης.
Οι επόπτες ποιοτικού ελέγχου, με αποφάσεις των προϊσταμένων των Περιφερειακών Κέντρων, οργανώνουν σε κάθε νομό της περιοχής αρμοδιότητάς τους κλιμάκια ελέγχων, αποτελούμενα από ποιοτικούς ελεγκτές των Περιφερειακών Κέντρων και των ΝΑ, για τον έλεγχο εφαρμογής της τυποποίησης των διακινούμενων στο εσωτερικό της χώρας οπωρ/κών. Οι ποιοτικοί ελεγκτές φέρουν ειδικές ταυτότητες που τους χορηγεί το Περιφερειακό Κέντρο.
Ο προγραμματισμός των δειγματοληπτικών ελέγχων και η διενέργειά τους σε κάθε νομό γίνεται με ευθύνη των εποπτών ποιοτικού ελέγχου και σε συνεργασία με τις ΝΑ.

Γενικές διατάξεις
Επισημαίνουμε το γεγονός ότι τα διακινούμενα οπωρ/κά, εκτός απ' τους κανόνες ποιότητας, πρέπει να ανταποκρίνονται στους ισχύοντες κανόνες για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων και ιδιαίτερα σχετικά με την ύπαρξη προσμείξεων και καταλοίπων όπως νιτρικών, υπολειμμάτων γ. φαρμάκων, γεωργικών μολυντών κλπ.
Για τον σκοπό αυτό αφ' ενός οι παραγωγοί πρέπει να εφαρμόζουν τους υποδεικνυόμενους από το Υπ. Γεωργίας Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, αφ' ετέρου τόσο οι παραγωγοί όσο και οι τυποποιητές, συσκευαστές και έμποροι πρέπει να εφαρμόζουν τους ισχύοντες στην Ευρωπαϊκή Ένωση Κώδικες Ορθής Υγιεινής Πρακτικής με τους οποίους διασφαλίζεται η παραγωγή και διάθεση υγιεινών και ασφαλών για τον καταναλωτή προϊόντων.
Προς αυτή την κατεύθυνση οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ. Γεωργίας οργανώνουν τους αναγκαίους δειγματοληπτικούς και εργαστηριακούς ελέγχους ώστε να ελέγχεται εκτός απ' την ποιότητα και η καταλληλότητα των διακινούμενων νωπών οπωρ/κών.

Η μεταφορά των προϊόντων από τους χώρους παραγωγής, τυποποίησης και συσκευασίας στους χώρους αποθήκευσης, διάθεσης και πώλησης γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες και εγκυκλίους του Υπ. Γεωργίας.

Στην περίπτωση που κατά τους ελέγχους, διαπιστωθεί εμπορία προϊόντων μη σύμφωνων με τις προδιαγραφές προέλευσης άλλων κρατών μελών, εκτός των μέτρων που λαμβάνονται και αφορούν τον κάτοχο του προϊόντος, κοινοποιούνται αμέσως οι περιπτώσεις αυτές απ' τις ελεγκτικές υπηρεσίες στην Δ/νση Μεταποίησης, Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου με την συμπλήρωση σχετικών εντύπων, για να ενημερωθεί το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος (βλ. αρ. 333546/4-8-97 εγκύκλιό μας).

Καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ. Γεωργίας και των ΝΑ, αλλά και οι επαγγελματικές οργανώσεις των φορέων, να ενημερώσουν με όλα τα διαθέσιμα μέσα (έντυπο και ηλεκτκρονικό τύπο, έγγραφα, έντυπα, ομιλίες κλπ.) όλους τους ενδιαφερόμενους και τα μέλη τους για την πιστή εφαρμογή της εγκυκλίου αυτής.
Ορίζεται χρονικό διάστημα έως το τέλος του 2001 κατά το οποίο οι επόπτες των Περιφερειακών Κέντρων και οι ποιοτικοί ελεγκτές των Νομαρχιακών Αυτοδ/σεων με το συντονισμό της αρμόδιας Κεντρικής Υπηρεσίας (Δ/νση Μετ/σης Τυπ/σης & Π.Ε) θα ενημερώνουν και θα καθοδηγούν συστηματικά τους φορείς (παραγωγούς, ΟΠ, συνεταιρισμούς, συσκευαστές, διακινητές, χονδρέμπορους, λιανοπωλητές, κλπ.) για τις αναγκαίες εκ μέρους τους ενέργειες και προσαρμογές. Θα τους απευθύνουν προφορικές και εν συνεχεία έγγραφες συστάσεις τις οποίες θα κοινοποιούν στην Κεντρική Υπηρεσία.

Ιδιαίτερα θα ενημερωθούν:
• Οι παραγωγοί για την ποιότητα των προϊόντων που πρέπει να αποστέλλουν στις αγορές, την καθαρότητα των μέσων συσκευασίας και την σήμανση με ετικέττες (π.χ. αυτοκόλλητες) με όλα τα προβλεπόμενα στοιχεία και κυρίως τα στοιχεία ταυτότητας των φορτίων (ονοματέπωνυμο και έδρα του αποστολέα).
• Οι χονδρέμποροι και λιανέμποροι για το ότι την ευθύνη για την πώληση των προϊόντων και την ανταπόκρισή τους στα πρότυπα φέρει ο έχων στην διάθεσή του το προϊόν την στιγμή του ελέγχου και επομένως γι

Bookmark and Share


 Υποκατηγορίες:
τροποποιημένη ατμόσφαιρα
Συσκευασία και μεταφορά φράουλας
Ασφάλεια Τροφίμων
ωρίμανση και αποπρασινισμός
• συσκευασία φρέσκων φρούτων και λαχανικών
Συνθήκες συντήρησης φρούτων
Μετασυλλεκτική τεχνλογια επιτ. σταφυλιων
συντήρηση λαχανικών
Αποθήκευση εσπεριδοειδών
   
Ελληνικά English
 
Bulgarian Romanian
   
   
Username

Password

© 2018 - PREPAC AEBE ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ

Θέση Ρίζωμα, 19018 ΜΑΓΟΥΛΑ, Τηλ.: 210-55.50.226, Fax: 210-55.50.851

Home | Site Map | Print | Rss | Contact | Disclaimer | SEO | Protocol Online Marketing