ΑΡΧΙΚΗ | ΕΤΑΙΡΕΙΑ | ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ | ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ | SITEMAP | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑClearClearClearClearClearClearClearClearClearClearClear
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Οικονομικά Στοιχεία
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
ΝΕΑ
NEWSLETTERS
ΗΜΕΡΙΔΑ
Bag_Dispensers
Νέο καπάκι με τρύπα που κλείνει
Γραφικές Τέχνες
Comarme
Άρθρα
ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΕΙΔΩΝ ''DEAD STOCK''
Vacuum
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ
ΚΑΡΙΕΡΑ
DOWNLOADS ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ

 
   
   
Home : ΕΤΑΙΡΕΙΑ : NEWSLETTERS : Άρθρα : συντήρηση λαχανικών

 

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ


Νίκου Ρεμεδιάκη, Χημικού Μηχανικού MSc
(μια ευγενική προσφορά της PREPAC A.E.B.E.)

Τα φυλλώδη λαχανικά (λάχανο, μαρούλι, σέλινο, σπανάκι κ.λ.π.) αφορούν μικρές αλλά σημαντικές καλλιέργειες στον Ελλαδικό χώρο, αφού αποτελούν απαραίτητα είδη της μεσογειακής διατροφής. Προσεκτική συλλογή, χειρισμός, αποθήκευση και συσκευασία τους μπορούν να δώσουν μεγάλη εμπορική επιτυχία στον παραγωγό/
συσκευαστή/έμπορο, μα και ικανοποίηση στον καταναλωτή. Αυτό το άρθρο απευθύνεται σε όσους διαχειρίζονται, αποθηκεύουν, συσκευάζουν και διανέμουν τα φυλλώδη λαχανικά.

Μετασυλλεκτικοί χειρισμοί

Τα συγκομισμένα προϊόντα πρέπει πάντα να απομακρύνονται από την απευθείας επαφή με τον ήλιο και να μεταφέρονται το συντομότερο στους χώρους αποθήκευσης και συσκευασίας. Όλα τα φυλλώδη λαχανικά εύκολα μαραίνονται και παθαίνουν διάφορες βλάβες από τις υψηλές θερμοκρασίες. Αν πρόκειται να υπάρχει καθυστέρηση μεταξύ συγκομιδής και συντήρησης ή συσκευασίας, σύστημα καταιονισμού με νερό συνιστάται ώστε να εμποδιστεί η αφυδάτωση και η υπερθέρμανση.

Στη φάση αυτή κάποια προϊόντα μπορούν πρώτα να συσκευασθούν (με ή χωρίς συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας) και κατόπιν να αποθηκευθούν, ή να αποθηκευθούν απευθείας στους χώρους συντήρησης και να συσκευασθούν λίγο πριν διατεθούν στην κατανάλωση (πράγμα που επιτρέπει και μια τελική διαλογή).

Βέλτιστη Θερμοκρασία και Υγρασία – Αντίδραση στο Αιθυλένιο
Σε κάθε περίπτωση, τα λαχανικά πρέπει να ψυχθούν άμεσα με έναν από τους επόμενους τρόπους α) βεβιασμένο αέρα*, β) κενό*, γ) κρύο νερό*, ή απλά δ) ψυκτικό θάλαμο*. Ένας θάλαμος όπου η θερμοκρασία κρατιέται στους 0οC (μπορεί στην πραγματικότητα να κυμαίνεται μεταξύ 0 και 5οC) και η σχετική υγρασία πάνω από 95% είναι ιδανικός για τη συντήρηση των φυλλωδών λαχανικών. Στην περίπτωση που υπάρχει η δυνατότητα απομάκρυνσης του αιθυλενίου με ειδικές συσκευές απορρόφησης (απλές και φθηνές) ή καύσης του (συνθετότερες και ακριβότερες), ο χρόνος συντήρησης επιμηκύνεται ως και δύο φορές του κανονικού χρόνου συντήρησης. Το αιθυλένιο παράγεται από τα ίδια τα λαχανικά ή από άλλα είδη που συναποθηκεύονται και κανονικά πρέπει να έχουν δικό τους χώρο αποθήκευσης (εφόσον είναι καρποί με μεγάλο ρυθμό παραγωγής αιθυλενίου, όπως μήλα, αχλάδια, πεπόνια και ντομάτες). Έστω και χαμηλές συγκεντρώσεις αιθυλενίου προκαλούν κιτρίνισμα, αποχρωματισμένα σημάδια και αποκοπή των φύλλων.

Αντίδραση στην Ελεγχόμενη Ατμόσφαιρα
Παρόμοια ή και καλύτερα από την απομάκρυνση αιθυλενίου αποτελέσματα έχουμε με συνθήκες ελεγχόμενης ατμόσφαιρας στο θάλαμο, όπου δηλαδή οι συγκεντρώσεις οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα είναι καθορισμένες και ελεγχόμενες. Στις συνθήκες αυτές, που στόχο έχουν τη μείωση του ρυθμού αναπνοής, το χρώμα και η γεύση των λαχανικών διατηρούνται, η αποκοπή φύλλων περιορίζεται και αρκετές ασθένειες επιβραδύνονται. Οι θάλαμοι ελεγχόμενης ατμόσφαιρας είναι υψηλού κόστους, προσδίδουν όμως στα προϊόντα υψηλή προστιθέμενη αξία.

Αντίδραση στην Τροποποιημένη Ατμόσφαιρα
Συνθήκες τροποποιημένης, αλλά όχι ελεγχόμενης ατμόσφαιρας (το προϊόν δηλαδή ανταλλάσσει με την ατμόσφαιρα συγκεκριμένα αέρια σε συγκεκριμένους ρυθμούς) μπορούμε να έχουμε και στις μακρο- (χύμα λαχανικά σε μεγάλες ειδικές πλαστικές σακούλες, εκτός ή εντός κιβωτίων) ή μικρο-συσκευασίες (απλό τύλιγμα με ειδικό φιλμ, συσκευασία flowpack, ή δισκάκι/κουπάκι κλεισμένο με φιλμ) των λαχανικών.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα σπουδαιότερα από τα φυλλώδη λαχανικά, οι συνθήκες συντήρησής τους καθώς και οι βέλτιστοι χρόνοι συντήρησης. Στον ίδιο πίνακα αναφέρονται και οι θερμοκρασίες κάτω από τις οποίες υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης της ποιότητας των προϊόντων από πάγωμα (αποτελέσματα του παγώματος είναι το καφέτιασμα ή αποχρωματισμός των φύλλων και οι ημιδιαφανείς περιοχές σε αυτά μετά από την τήξη του πάγου).

Από τον πίνακα γίνεται φανερό πως λίγο ως πολύ τα φυλλώδη λαχανικά έχουν παρόμοιες συνθήκες συντήρησης και αποτελούν μια μεγάλη ομάδα φρέσκων προϊόντων που μπορούν να αποθηκευθούν μαζί.

Παθολογικά προβλήματα
Μολύνσεις από βακτήρια και μύκητες μπορούν να υπάρξουν πολλές στα φυλλώδη λαχανικά και δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν. Καθάρισμα των εξωτερικών φύλλων (στην περίπτωση λαχανοειδών και μαρουλοειδών), γρήγορη ψύξη, χαμηλή θερμοκρασία αποθήκευσης και δυνατότητα ελεγχόμενης ατμόσφαιρας μειώνουν σημαντικά την επίδραση των ασθενειών.

*ΨΥΞΗ ΜΕ ΒΕΒΙΑΣΜΕΝΟ ΑΕΡΑ. Η ψύξη με βεβιασμένο αέρα είναι μέθοδος στην οποία χρησιμοποιούνται ειδικά κατασκευασμένοι φορητοί ανεμιστήρες που τραβούν τον αέρα οριζόντια από τις παλέτες ή τα στοιβαγμένα προϊόντα. Ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα ψύξης με βεβιασμένο αέρα είναι γρήγορο, ενεργειακά αποδοτικό και σχετικά φθηνό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα περισσότερα γεωργικά προϊόντα.
ΨΥΞΗ ΜΕ ΚΕΝΟ. Όταν ένα θερμό προϊόν τοποθετηθεί μέσα σε κλειστό δοχείο και εφαρμοσθεί σε αυτό μερικό κενό, ένα μικρό μέρος του νερού που περιέχει εξατμίζεται, προκαλώντας κατάσταση ψύξης. Η ψύξη με κενό είναι γρήγορη και μπορεί να εφαρμοσθεί πολύ αποτελεσματικά σε συσκευασμένα προϊόντα. Είναι γενικά πιο αποτελεσματική σε είδη με μεγάλη επιφάνεια σε σχέση με το βάρος τους, όπως τα μαρούλια και τα διάφορα πράσινα λαχανικά.
ΨΥΞΗ ΜΕ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ. Ψύξη των φρεσκοσυγκομισμένων προϊόντων με εμβάπτιση, καταιονισμό ή ψεκασμό με μεγάλες ποσότητες κρύου νερού σε ειδικές συσκευές (Hyrdocoolers). Συγκρινόμενη με άλλες ψυκτικές μεθόδους, η ψύξη με νερό είναι γρήγορη και γενικά πλήρης, αλλά περιορίζεται στα είδη που «ανέχονται» το νερό.
ΨΥΞΗ ΣΕ ΑΠΛΟ ΨΥΚΤΙΚΟ ΘΑΜΑΜΟ. Στον ψυκτικό θάλαμο διατηρούνται χύμα ή συσκευασμένα προϊόντα για απροσδιόριστο χρόνο. Με τη μέθοδο της μετάδοσης και απαγωγής, η θερμότητα σταδιακά απομακρύνεται από το προϊόν. Επειδή τα εξωτερικά τοποθετημένα είδη ψύχονται πολύ γρηγορότερα από τα εσωτερικά, η ψύξη είναι ανομοιόμορφη και αργή.
 

Bookmark and Share


 Υποκατηγορίες:
τροποποιημένη ατμόσφαιρα
Συσκευασία και μεταφορά φράουλας
Ασφάλεια Τροφίμων
ωρίμανση και αποπρασινισμός
συσκευασία φρέσκων φρούτων και λαχανικών
Συνθήκες συντήρησης φρούτων
Μετασυλλεκτική τεχνλογια επιτ. σταφυλιων
• συντήρηση λαχανικών
Αποθήκευση εσπεριδοειδών
   
Ελληνικά English
 
Bulgarian Romanian
   
   
Username

Password

© 2020 - PREPAC AEBE ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ

Θέση Ρίζωμα, 19018 ΜΑΓΟΥΛΑ, Τηλ.: 210-55.50.226, Fax: 210-55.50.851

Home | Site Map | Print | Rss | Contact | Disclaimer | SEO | Protocol Online Marketing