ΑΡΧΙΚΗ | ΕΤΑΙΡΕΙΑ | ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ | ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ | SITEMAP | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑClearClearClearClearClearClearClearClearClearClearClear
ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ
Καθαρισμός
Συσκευασία Βιομηχανικών Προϊόντων
Συσκευασία Τροφίμων
Συσκευασία Φρούτων και Λαχανικών
Αναλώσιμα για χώρους μαζικής εστίασης (HORECA)
Συσκευασίες Bio Box
Κουτιά Πίτσας
Zumex
Σκεύη για σούσι
Πιατέλες μεταφοράς φαγητού
Πλαστικά είδη ζαχαροπλαστικής
Χάρτινη Συσκευασία
Σερβίτσια πολυτελείας
Πλαστικά μαχαιροπίρουνα
Θήκες μεταφοράς ποτηριών
Αρωματικά Μαντηλάκια
Καλαμάκια
Ξύλινα βιοαποικοδομήσιμα / βιοδιασπούμενα προϊόντα
Σκεύη CPET
Σκεύη μικροκυμάτων
Καπάκια για ποτήρια μίας χρήσεως
Ποτήρια μίας χρήσεως
Σκεύη συσκευασίας και διανομής παγωτού
Διαφανή κουτιά συσκευασίας
Διάφορα αναλώσιμα
Μεμβράνες και αλουμινόχαρτα
Σακούλες κορνέ ζαχαροπλαστικής
Σακούλες περφορέ ψωμιού και λαχανικών
Είδη Προστασίας Εργαζομένων

 
   
   
Home : ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ : Αναλώσιμα για χώρους μαζικής εστίασης (HORECA) : Ποτήρια μίας χρήσεως : Ποτήρια διογκωμένης πολυστερίνης (φελιζόλ)

 

 

Ποτήρια διογκωμένης πολυστερίνης (φελιζόλ)

 

ποτήρια φελιζόλ

 

Τα ποτήρια διογκωμένης πολυστερίνης (φελιζόλ) που προσφέρουμε στην Ελληνική αγορά είναι τα παρακάτω :
4οζ (115ml), 6oz (200ml), 8oz (225ml), 12oz (355ml), 14oz (414ml) και 16οζ (473ml).

Όλα τα ποτήρια τυπώνονται εκτός από το 4οζ, ενώ για όλα διαθέτουμε καπάκι παραγωγής ΜΑΚΠΑΚ ΑΕΒΕ, πλην του 4οζ. Η ελάχιστη ποσότητα για εκτύπωση του λογοτύπου του πελάτη είναι τα 12,000 τεμάχια και ο μέγιστος αριθμός χρωμάτων είναι τέσσερα (4).

Στα μεγέθη 6οζ, 8οζ και 12οζ, διαθέτουμε και μία επιλογή προ-τυπωμένων σχεδίων (generic) για αυτούς που δεν θέλουν να έχουν ένα λευκό ατύπωτο ποτήρι και δεν έχουν την απαιτούμενη κατανάλωση ώστε να τυπώσουν το δικό τους λογότυπο.

    coffeedroranyel.JPG        coffeedribryel.JPG       bluecups.JPG       colours.JPG

 

Για τον αναλυτικό κατάλογο κωδικών κάντε κλικ ΕΔΩ

Πλεονεκτήματα ποτηριού διογμωμένης πολυστερίνης σε σχέση με το πλαστικό

Γενικά, το πλαστικό δεν ενδείκνυται για ζεστά ροφήματα διότι το χέρι του καταναλωτή καίγεται και αυτό είτε δημιουργεί κακή διάθεση στον καταναλωτή, η οποία πολλές φορές συσχετίζεται υποσυνείδητα στην καφετέρια / κυλικείο είτε το μαγαζί είναι αναγκασμένο να δίνει δύο ποτήρια μαζί και ως εκ τούτου να αυξάνει το κοστολόγιο της μερίδας. Όσον αφορά τα κρύα ροφήματα (π.χ. φραπέ) αυτά δεν συγκρατούν την θερμότητα για αρκετή ώρα με αποτέλεσμα να λιώνουν τα παγάκια και δημιουργούν δυσανασχέτηση στον καταναλωτή. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι το πλαστικό δεν είναι τόσο σταθερό όσο το EPS με την έννοια ότι δεν έχει την ίδια αντίσταση στην πίεση του χεριού.

Πλεονεκτήματα ποτηριού διογμωμένης πολυστερίνης σε σχέση με το χάρτινο

Το χάρτινο ποτήρι μπορεί μεν να είναι πιο ωραίο αλλά δεν είναι πιο ‘’οικολογικό’’ από το EPS διότι εκτός του ότι η καθεαυτή παραγωγή του χαρτιού επιβαρύνει το περιβάλλον πολύ περισσότερο από αυτήν του πλαστικού, το φθηνό χάρτινο ποτήρι που κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά είναι λαμιναρισμένο με πολυαιθυλένιο, οπότε και πάλι το ρόφημα έρχεται σε επαφή με πλαστικό. Επιπλέον το χάρτινο ποτήρι δεν διατηρεί την θερμότητα και όπως ακριβώς συμβαίνει με το πλαστικό, τα παγάκια στον φραπέ ή τον χυμό, λιώνουν πολύ πιο γρήγορα. Υπάρχει πλήρης επιστημονική μελέτη που αποδεικνύει την οικολογική υπεροχή του EPS έναντι του χαρτιού (σύντομα θα είναι διαθέσιμη στα Ελληνικά).

 

ΠΟΤΗΡΙ ΑΝΑΓΛΥΦΟ (8οζ και 12οζ)
 
Λόγω του διαρκούς ανταγωνισμού πολλοί επαγγελματίες αναζητούν επιμόνως διεξόδους να διαφοροποιηθούν από τους υπολοίπους. Το ανάγλυφο ποτήρι παρουσιάζεται ως μία πολύ οικονομική λύση. Αυτό που προσφέρει τελικά δεν είναι το σχήμα του αλλά η διαφορετική αίσθηση της αφής που προκαλεί στον καταναλωτή. 
 
 
ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΟΣ ΠΟΤΗΡΙΟΥ EPS
 
Πολύ χονδρέμποροι αλλά και ιδιοκτήτες καταστημάτων μαζικής εστίασης δηλώνουν ότι το θέμα της ποιότητος του ποτηριού είναι δευτερευούσης σημασίας έναντι της τιμής. Αυτό είναι μεγάλο λάθος αλλά οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν καν.
Σε κάθε 10 τρύπια ποτήρια που δίνει η καφετέρια, πολύ λίγα γυρίζουν πίσω από τον τελικό καταναλωτή. Ο λόγος είναι απλός. Όταν κάποιος πάρει ένα ρόφημα για τον δρόμο, συνήθως βρίσκεται αρκετά μακριά από τον τόπο παραλαβής ώστε να το γυρίσει πίσω. Επομένως, κάνει υπομονή και απλώς δεν ξαναπαίρνει ρόφημα από το συγκεκριμένο σημείο. Αντίστοιχα, από τα 10 τρύπια ποτήρια που παίρνει πίσω ο επαγγελματίας, πάλι λίγα γίνονται αντιληπτά από το εργοστάσιο διότι και πάλι ο χονδρέμπορος δεν ενημερώνει το εργοστάσιο για κάθε τρύπιο ποτήρι. Το συμπέρασμα είναι για κάθε ποτήρι κακής ποιότητος που φθάνει στα αυτιά του εργοστασίου, υπάρχουν πάρα πολλοί δυσαρεστημένοι τελικοί καταναλωτές οι οποίοι, δυσφημίζουν τόσο το κατάστημα απ’όπου αγόρασαν το ρόφημα όσο και το ποτήρι EPS γενικότερα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

ΠΟΤΗΡΙΑ ΔΙΑΦΑΝΗ ΠΛΑΣΤΙΚΑ

ΠΟΤΗΡΙΑ ΧΑΡΤΙΝΑ

 

ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΗΣ ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΥΣΤΕΡΙΝΗΣ

 

Στην εποχή μας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα όταν πρόκειται για τις επιλογές πρώτων υλών, ιδιαίτερα όσον αφορά τον τομέα της συσκευασίας. (ΠΗΓΗ 21).
 
Αυτό το θέμα αφορά τον αντίκτυπο που έχουν αυτές οι επιλογές στο περιβάλλον.
 
Σχεδόν όλοι έχουμε ακούσει για το στρώμα του όζοντος, τις πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), την όξινη βροχή, την ανακύκλωση και την διαχείριση των απορριμμάτων. Υπάρχει όμως, μεγάλη διαφορά μεταξύ της απλής γνώσης της ορολογίας και της ακριβούς σημασίας του κάθε αντικει-μένου και όρου που εξετάζεται.
           
Σε έναν τομέα που συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων και προκαλεί το κοινό αίσθημα, τα γεγονότα μπορεί να συγχέονται με μύθους. Τα πλαστικά, και ειδικότερα οι συγκρίσεις τους με το χαρτί, βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των συζητήσεων.
 
Μολονότι τα προϊόντα μιας χρήσεως γενικώς, προσφέρουν μοναδικά πλεονεκτήματα υγιεινής, ασφάλειας, κόστους και εξυπηρέτησης, η παρα-πληροφόρηση, κυρίως όσον αφορά τις επιπτώσεις των προϊόντων αυτών στο περιβάλλον, πολλές φορές επισκιάζει τα πλεονεκτήματά τους.
 
Ευτυχώς, το νέο σύστημα κανόνων εκτίμησης της οικολογικής ισορροπίας επιτρέπει την αντικειμενική αξιολόγηση των υλικών σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους: παραγωγή, επεξεργασία και μεταποίηση, χρήση, ανακύκλωση και τελική κατάληξη, ώστε να υπολογιστεί ο πραγματικός τους αντίκτυπος στο περιβάλλον.
 
Η διογκωμένη πολυστερίνη (Expanded Polystyrene - EPS) προσφέρει αφ’ ενός μεν, μία αποτελεσματική χρήση των πόρων, αφ’ ετέρου δε, μικρό αντίκτυπο στο περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής της.
 
Ο σκοπός αυτού του φυλλαδίου είναι να καταρρίψει μερικούς από τους πιο κοινούς μύθους σχετικά με τα προϊόντα μιας χρήσεως γενικότερα και την διογκωμένη πολυστερίνη ειδικότερα, με την παράθεση των επιστημονικών δεδομένων και των αποτελεσμάτων μακροχρόνιων βιομηχανικών ερευνών.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ΜΥΘΟΣΗ χρήση της διογκωμένης πολυστερίνης (EPS) αποτελεί απειλή για το στρώμα του όζοντος.
πΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ : Η χρήση της διογκωμένης πολυστερίνης (EPS) δεν έχει κανέναν απολύτως αντίκτυπο στο στρώμα του όζοντος.
 
            Τα αέρια του όζοντος σχηματίζουν ένα λεπτό στρώμα μέσα στην στρατόσφαιρα της γης, το οποίο επεκτείνεται από περίπου 15 έως 50 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Αυτό το στρώμα του όζοντος φιλτράρει μεγάλο μέρος της βλαβερής υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) από τον ήλιο.
 
            Κατά την διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, έγινε ευρέως γνωστό ότι η ομάδα των χημικών ουσιών, γνωστά ως CFCs (chlorofluorocarbons – χλωροφθοράνθρακες), έχει αρνητικό αντίκτυπο σ’ αυτό το προστατευτικό στρώμα του όζοντος. Καθώς τα CFCs είναι σχετικά σταθερά, μπορούν να ανέλθουν στην στρατόσφαιρα όπου διασπώνται, ελευθερώνοντας άτομα χλωρίου, τα οποία μπορούν να καταστρέψουν πολλά μόρια του όζοντος.
 
            Για την παραγωγή EPS τα CFCs δεν χρησιμοποιούνται πλέον εδώ και πολλά χρόνια βάσει των Αμερικάνικων και Ευρωπαϊκών κανονισμών (ΠΗΓΗ 1, ΠΗΓΗ 2). Η τυχόν χρησιμοποίηση CFCs στην παραγωγή επιφέρει σοβαρές κυρώσεις βάσει των νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι επεκτείνονται και στον χρήστη όταν αποδεδειγμένα γνωρίζει την ύπαρξη των CFCs. Το διογκωτικό υλικό που είναι σήμερα αποδεκτό για την παραγωγή του EPS είναι το πεντάνιο, ένας απλός υδρογονάνθρακας, ο οποίος δεν περιέχει άτομα χλωρίου και διασπάται ταχύτατα σε χαμηλά ύψη.
 
 
ΜΥΘΟΣΗ χρήση της διογκωμένης πολυστερίνης (EPS) συμβάλλει τα μέγιστα στην εκπομπή πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs) τα οποία παρασκευάζονται από τον άνθρωπο.
πΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η χρήση της διογκωμένης πολυστερίνης (EPS) συμβάλλει μόλις 0,2% στα παρασκευασμένα από τον άνθρωπο VOCs.
 
Αυτό προκύπτει από την έκλυση του αέριου πεντανίου, κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του EPS σε τελικά προϊόντα. Το πεντάνιο ανήκει σε μία χημική ομάδα τα αλκάνια, η οποία περιλαμβάνει και τα ευρέως γνωστά φυσικά αέρια μεθάνιο και αιθάνιο, καθώς και το προπάνιο (LPG) και το βουτάνιο, τα οποία χρησιμοποιούνται ως καύσιμα και για οικιακή χρήση.
 
Οι ποσότητες του πεντανίου που προκύπτουν από την παραγωγή EPS είναι πολύ μικρότερες από τις ποσότητες του μεθανίου που εκλύονται από την αποσύνθεση των οικιακών απορριμμάτων. Ο Καθηγητής Χόκινγκ του Πανεπι-στημίου της Βικτώρια, στον Καναδά, αποκάλυψε πρόσφατα ότι, το μεθάνιο που εκλύεται από την αποσύνθεση μιας συνηθισμένης χάρτινης συσκευασίας είναι 50 φορές περισσότερο από το ποσοστό πεντανίου που εκλύεται κατά την παραγωγή της αντίστοιχης συσκευασίας από EPS(ΠΗΓΗ 3).
 
Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι ποσότητες των VOCs που εκλύονται από την καύση των κοινών καυσίμων ή ακόμη και από άλλες φυσιολογικές διαδικασίες.
 
Παρ’ όλα αυτά, η προσπάθεια για όσο το δυνατόν περαιτέρω μείωση των εκπομπών VOC, έστω και από το χαμηλό αυτό επίπεδο, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.
 
 
  
 
ΜΥΘΟΣΗ χρήση της διογκωμένης πολυστερίνης (EPS) συμβάλλει στην «υπερθέρμανση της υδρογείου», στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου» και στην όξινη βροχή..
πΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η χρήση της διογκωμένης πολυστερίνης (EPS) ως ένα αποτελεσματικό μονωτικό υλικό και ένα ελαφρύ μέσο συσκευασίας, δεν συνεισφέρει στις εκπομπές που προκαλούν την «υπερθέρμανση της υδρογείου», το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» και την όξινη βροχή.
 
           
 
Ορισμένα επονομαζόμενα «αέρια θερμοκηπίου», συμπεριλαμβανομέ-νων των υδρατμών, του διοξειδίου του άνθρακα και του όζοντος, επιτρέπουν στα βραχέα κύματα ακτινοβολίας να τα διαπερνάνε, όμως απορροφούν τα μακρά κύματα ακτινοβολίας. Η θερμότητα του ήλιου φτάνει σε μορφή ακτινο-βολίας βραχέων κυμάτων, η οποία θερμαίνει τη γη. Αυτή η θερμότητα εν συνεχεία, εκλύεται σε μορφή μακρών κυμάτων ακτινοβολίας, που με τη σειρά της παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα από αυτά τα αέρια. Επειδή αυτός ο μηχανι-σμός είναι εφάμιλλος του τρόπου που λειτουργεί ένα θερμοκήπιο με λουλού-δια, το φαινόμενο είναι γνωστό ως «το φαινόμενο του θερμοκηπίου», χωρίς το οποίο, η θερμοκρασία της γης θα ήταν περίπου 30 βαθμοί Κελσίου χαμηλό-τερη και θα ήταν αδύνατο να διατηρηθεί η ανθρώπινη ζωή.
 
            Από τα τέλη του 19ου αιώνα, η αυξημένη χρήση ορυκτών καυσίμων, οι γεωργικές δραστηριότητες και οι συγκοινωνίες προκάλεσαν πολύ μεγάλη αύξηση των εκπομπών μερικών «αερίων θερμοκηπίου».
 
            Πιο πρόσφατα «αέρια θερμοκηπίου», όπως τα CFC, συνέβαλαν σε αυτήν την αύξηση, με αποτέλεσμα, να υπάρχει παγκόσμια ανησυχία, για την διατάραξη της φυσικής ισορροπίας και την αύξηση της θερμοκρασίας στη γη.
 
            Αυτό είναι γνωστό ως «υπερθέρμανση της υδρογείου» και έχει υπολογιστεί ότι η θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης μπορεί να αυξηθεί, αν δεν μειωθούν οι εκπομπές των «αερίων του θερμοκηπίου».
 
            Το διοξείδιο του άνθρακα ευθύνεται μόνο του για την «υπερθέρμανση της υδρογείου», τόσο όσο το σύνολο των υπολοίπων αερίων θερμοκηπίου. Περίπου το 80% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα οφείλεται στην χρήση καυσίμων. Η παραγωγή της υδρογείου σε διάφορα αγαθά, που έχει τριπλα-σιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια, είχε σαν αποτέλεσμα την κάθετη αύξηση αυτών των εκπομπών.
 
            Η όξινη βροχή προκαλείται κυρίως, από δύο ομάδες αερίων, το διοξείδιο του θείου και τα οξείδια του αζώτου. Η παραγωγή ενέργειας είναι η κύρια πηγή του διοξειδίου του θείου, ενώ τα οξείδια του αζώτου είναι ένα συστατικό των εκπομπών των καυσαερίων των αυτοκινήτων. Η έκλυση αυτών των αερίων που διαλύονται στην ατμοσφαιρική υγρασία, αυξάνει την οξύτητά της. Μόλις αυτή η υγρασία, πέσει με την μορφή βροχής, μπορεί να επηρεάσει τον κανονικό ρυθμό της ζωής των φυτών και των ζώων, ιδιαίτερα στα δάση και στις φυσικές λίμνες.
 
            Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπιστούν αυτά τα δύο θέματα είναι η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και του διοξειδίου του θείου και των οξειδίων του αζώτου. Ο πρακτικότερος τρόπος επίτευξης αυτού, είναι η μείωση της κατανά-λωσης ορυκτών καυσίμων, μέσω βελτιωμένων μεθόδων παραγωγής ενέργειας στην θέρμανση και τα μεταφορικά μέσα.
 
            Η χρήση του EPS ως μονωτικού υλικού σε οικιακά και επαγγελματικά κτίρια, συμβάλλει ουσιαστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης, επειδή το EPS είναι ανθεκτικό, αυτό το πλεονέκτημα διαρκεί πολλά χρόνια. Όταν χρησιμοποιείται σε συσκευασίες τροφίμων, αυτό το ίδιο μονωτικό περίβλημα, σε συνδυασμό με το χαμηλό βάρος, επιφέρει μειωμένη κατανάλωση καυσίμων (μια που τα τρόφιμα δεν χρειάζονται ξαναζέσταμα) και, ως εκ τούτου, χαμηλότερες εκπομπές καυσαερίων. Όπως έχουν δείξει πολλές επιστημονικές μελέτες, αυτές οι μειώσεις υπερκαλύπτουν την ενέργεια που χρησιμοποιείται για την παραγωγή και την μετατροπή του EPS σε τελικά προϊόντα. Συνεπώς, η χρήση του EPS έχει ως αποτέλεσμα μία σημαντικά καθαρή μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και είναι πλάνη η αντίληψη πολλών, ότι συμβάλλει στα ανεπιθύμητα φαινόμενα που περιγράφηκαν προηγουμένως.
 
 
 
ΜΥΘΟΣΗ παρασκευή και χρήση της διογκωμένης πολυστερίνης (EPS) θέτει σε κίνδυνο την υγεία και το περιβάλλον.
πΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η παρασκευή, επεξεργασία και μεταποίηση καθώς και η χρήση της διογκωμένης πολυστερίνης (EPS) δεν αποτελεί κανένα κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον, όταν ασκείται υπεύθυνα η διαχείριση του προϊόντος (ΠΗΓΗ 22).
           
Στην τελική μορφή της, η διογκωμένη πολυστερίνη τυπικά αποτελείται από περίπου 98% αέρα. Το υπόλοιπο 2% είναι πολυστερίνη.
 
Ο σύγχρονος άνθρωπος γνωρίζει το στυρένιο εδώ και αιώνες. Μια φυσικά υπαρκτή ουσία, το στυρένιο βρίσκεται σε πολλά φαγητά και ποτά, όπως το σιτάρι, το βοδινό, οι φράουλες, τα φυστίκια και οι καρποί του καφέ. Βρίσκεται επίσης, στο μπαχαρικό κανέλλα, όπου η χημική του δομή είναι όμοια με της κινναμώδους αλδεύδης, του χημικού συστατικού που προσδίδει το άρωμα στην κανέλλα. Βρίσκεται ως φυσικό συστατικό, σε καρυκεύματα φαγητών και χρησιμοποιείται ως πρόσθετο αρωματικό άρτυμα σε φαγητά όπως τα αρτοποιήματα, τα κατεψυγμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα μαλακά γλυκά, οι ζελατίνες και οι πουτίγκες. Όλες οι ανωτέρω χρήσεις έχουν έγκριση από τη Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA).   (ΠΗΓΗ 4)
 
Το Συμβούλιο Ειδών Συσκευασίας από Πολυστερίνη των ΗΠΑ, συνεργάζεται στενά με το Κέντρο Πληροφοριών και Έρευνας για το Στυρένιο, η αποστολή του οποίου είναι η συγκέντρωση, ανάπτυξη, ανάλυση και ανταλλαγή των κατάλληλων πληροφοριών σχετικά με το στυρένιο. Από το 1987, το Κέντρο Πληροφορικών και Έρευνας για το Στυρένιο έχει αναλάβει ένα εκτενές ερευνητικό πρόγραμμα για να γίνει ευρύτερη η κατανόηση της πιθανότητας να επηρεάζει το στυρένιο την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
           
Έχουν γίνει πολλές μελέτες πάνω στα αποτελέσματα του στυρένιου στην υγεία, ιδιαίτερα σε σχέση με τον καρκίνο. Μελέτες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, βάσει των οποίων παρακολουθούνταν 50.000 εργαζόμενοι που εκτίθονταν στο στυρένιο για περισσότερα από 45 χρόνια, απέδειξαν ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ του στυρένιου και του καρκίνου (ΠΗΓΗ 5). Ωστόσο, η βιομηχανία και οι κυβερνήσεις των κρατών έχουν χρηματοδοτήσει κι άλλες μελέτες για να αποδειχθεί περαιτέρω η ασφάλεια αυτή.
           
Έρευνες αποκάλυψαν ότι η περιβαλλοντική επιβάρυνση που οφείλεται στην παρουσία του στυρένιου στον αέρα στο περιβάλλον μας (μέσω των εκπομπών από τα αέρια των αυτοκινήτων, τον καπνό των τσιγάρων, κλπ.) είναι περίπου 23 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο την ημέρα. Συγκριτικά, η εκτιμώμενη έκθεση από την παρουσία του στυρενίου στο φαγητό (μέσω της φυσιολογικής ύπαρξης και της συσκευασίας τροφίμων) είναι μόνο περίπου 5,5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο την ημέρα. Αυτή η συνολική ποσότητα είναι 500 φορές χαμηλότερη από τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργα-νισμού Υγείας όπου η επιτρεπτή τιμή είναι 16.000 μικρογραμμάρια την ημέρα (ΠΗΓΗ 6) .
Η πολυστερίνη πληρεί τους αυστηρούς κανόνες του FDA σχετικά με τα υλικά συσκευασίας που έρχονται σε άμεση επαφή με τα φαγητά κι έτσι, η πολυστερίνη είναι ασφαλής για τους καταναλωτές. Οι Οργανισμοί Υγείας ενθαρρύνουν την χρήση υλικών μιας χρήσης για τα φαγητά, συμπεριλαμ-βανομένης και της πολυστερίνης, γιατί αυτά τα υλικά προσφέρουν αυξημένη προστασία και ασφάλεια στα φαγητά   (ΠΗΓΗ 7).
           
Όλα τα υλικά συσκευασίας (γυαλί, αλουμίνιο, χαρτί και πλαστικό και η πολυστερίνη) περιέχουν ουσίες που μπορούν να «μεταναστεύσουν» ή να μεταφερθούν στα φαγητά και τα ποτά. Η Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) έχει ορίσει με κανονισμούς τα επίπεδα υπολειμμάτων αυτών των συστατικών στις συσκευασίες τροφίμων για να εξασφαλίζεται η ασφάλεια στην χρήση τους.
           
Η παρακολούθηση των εκπομπών στυρένιου σε κτίρια κατοικιών κάτω από πραγματικές συνθήκες διαβίωσης έδειξε ότι η χρήση του EPS ως μονωτικού υλικού, δεν παρουσιάζει κίνδυνο για την υγεία (ΠΗΓΗ 8).
           
Για να διασφαλιστεί περαιτέρω, ότι η διαδικασία μετατροπής του EPS και τα προϊόντα που παράγονται, είναι ασφαλή, οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές έχουν συμφωνήσει να μειώσουν το επίπεδο υπολειμμάτων στυρένιου στα προϊόντα τους. Σύμφωνα μ’ αυτό, οι σύγχρονες διαδικασίες παραγωγής του EPS εξασφαλίζουν ότι τουλάχιστον 99,9% του στυρένιου μετατρέπεται σε πολυστερίνη.
           
Το διογκωτικό υλικό που χρησιμοποιείται για να γίνει η δομή της διογκωμένης πολυστερίνης, είναι το πεντάνιο. Όπως τα άλλα αέρια αλκάνια, σαν το μεθάνιο, το πεντάνιο παράγεται συνεχώς από φυσικές διεργασίες, όπως στο πεπτικό σύστημα των ζώων και στην αναερόβια αποσύνθεση των φυτικών ουσιών από μικρο-οργανισμούς. Μόλις εκλυθούν στην ατμόσφαιρα, αυτά τα αέρια διασπώνται ταχύτατα (ΠΗΓΗ 9) .
           
Οι εργάτες στα εργοστάσια και τις εγκαταστάσεις όπου παράγεται το EPS, μπορεί να έρθουν σε επαφή με στυρένιο και πεντάνιο. Ωστόσο, εφόσον τηρείται η εφαρμογή των σωστών κανόνων βιομηχανικής υγιεινής, η έκθεση είναι μέσα στα πλαίσια των αυστηρών παγκόσμιων απαιτήσεων υγείας και ασφάλειας.
           
Ένας αριθμός πρόσθετων συνδυάζονται μέσα στην πρώτη ύλη του EPS. Μερικά απ’ αυτά αυξάνουν την αποτελεσματικότητα στο καλούπωμα, που έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας και την βελτιωμένη οικονομική κατεργασία, ενώ άλλα δρουν σαν επιβραδυντές φωτιάς στα τελικά προϊόντα, που αποτελεί συχνά ένα σημαντικό ζήτημα στις οικοδομικές κατασκευές.
           
Αυτά τα πρόσθετα χρησιμοποιούνται σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις. Όλα τα πρόσθετα επιλέγονται προσεκτικά με σκοπό να εξασφαλιστεί ότι η επεξεργασία πληρεί τους πιο αυστηρούς κανόνες για την υγεία και το περιβάλλον στις επιχειρήσεις. Οι τύποι του EPS που προορίζονται για χρήση σε τρόφιμα, πληρούν τις απαιτήσεις σύνθεσης όλων των κανόνων που αφορούν τα τρόφιμα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε.
ΜΥΘΟΣΗ χρήση της διογκωμένης πολυστερίνης (EPS) ως μέσο συσκευασίας συμβάλλει αρνητικά στην δημιουργία απορριμμάτων
πΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η διογκωμένη πολυστερίνη (EPS) ευθύνεται για περίπου ένα τοις χιλίοις (1/1000) του όγκου των «αστικών» απορριμ-μάτων. 
 
            Η συμβολή των συνολικών πλαστικών στον όγκο των αστικών απορριμμάτων είναι περίπου 7 – 7,5% του συνολικού βάρους, λιγότερο από ότι το γυαλί ή τα μέταλλα και σημαντικά λιγότερο από το χαρτί.(ΠΗΓΗ 10).
 
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικού Ελέγχου των Ηνωμένων Πολιτειών (EPA), στην αναβάθμιση της έκθεσης «Χαρακτηρισμού των Αστικών Στερεών Απορριμμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες», το 1988, περίπου το 1% των στερεών απορριμμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι συσκευα-σίες από κάθε μορφή πολυστερίνης – συμπεριλαμβανομένων διαφόρων συσκευασιών τροφίμων (κύπελλα, πιάτα, μπωλ, δισκάκια, καπάκια, δισκάκια κρεάτων, καρτέλες αυγών, δοχεία για γιαούρτι και τυρί σε μαλακή μορφή και μαχαιροπήρουνα) και προστατευτικών συσκευασιών (ειδικά διαμορφωμένες συσκευασίες για την μεταφορά ηλεκτρονικών ειδών)(ΠΗΓΗ 11).
           
Όλα τα είδη συσκευασίας από πολυστερίνη αποτελούν ένα ελάχιστο ποσοστό των υλικών που καταλήγουν στα «νεκροταφεία» απορριμμάτων μας. Στην πραγματικότητα, περίπου ένα τοις χιλίοις (1/1000) του συνολικού όγκου των «αστικών» στερεών απορριμμάτων είναι διογκωμένη πολυστερίνη (EPS). Τα προϊόντα από χαρτί και χαρτόνι αποτελούν την μέγιστη ποσότητα των απορριμμάτων (περισσότερο από 31%). (ΠΗΓΗ 12).
           
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι επειδή το EPS είναι ογκώδες, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στη δημιουργία απορριμμάτων. Στην πραγμα-τικότητα, τα απορρίμματα από EPS συμπιέζονται εύκολα με απλό εξοπλισμό και έτσι, μειώνεται δραστικά ο όγκος τους.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο μέρος του όγκου του EPS είναι αέρας. Σε αυτή την περίπτωση, γίνεται αντιληπτή η πολύ μικρή συμμετοχή του EPS στα αστικά απορρίμματα, ενώ παράλληλα μειώνεται και το κόστος μεταφοράς για την ανακύκλωσή του.
 
 
Πρόληψη δημιουργίας απορριμμάτων
 
            Η βιομηχανία πολυστερίνης ενδιαφέρεται για το περιβάλλον. Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη εσφαλμένη αντίληψη σχετικά με το ότι τα απορρίμματα είναι ένα πρόβλημα που οφείλεται σε συγκεκριμένα υλικά παρά στην παράλογη στάση των καταναλωτών. Στην πραγματικότητα όμως, μερικοί άνθρωποι «ξεφορτώνονται» πράγματα αλόγιστα, πετώντας τα στα σκουπίδια. Η δημιουργία απορριμμάτων είναι θέμα συμπεριφοράς και νοοτροπίας: οι άνθρωποι που πετάνε πράγματα στο περιβάλλον, συνήθως το κάνουν γιατί δεν σκέφτονται ή δεν ενδιαφέρονται. Με το να αποδώσουμε την ύπαρξη απορριμμάτων σε μια συγκεκριμένη κατηγορία υλικών συσκευα-σίας, δεν λύνεται το πρόβλημα, διότι κάποια άλλη κατηγορία θα πάρει τη θέση αυτή ως υπαίτια, αν δεν αλλάξει η στάση των καταναλωτών.
           
Παρ’ όλα ταύτα, αν και το EPS ευθύνεται ελάχιστα για την δημιουργία απορριμμάτων, πρέπει συνεχώς να επιδιώκεται η εφαρμογή των μέτρων ανακύκλωσης. Η βιομηχανία πλαστικών ασχολείται ενεργά και συνεργάζεται με τις κρατικές και τις τοπικές αρχές καθώς και με τους καταναλωτές με σκοπό την ανάπτυξη πολιτικών για την διαχείριση και ανακύκλωση των πλαστικών απορριμμάτων.
 
 
 
ΜΥΘΟΣΤα απορρίμματα από EPS δεν μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν.
πΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις για την διαχείριση απορριμμάτων, όπως η μείωση του βάρους ανά τεμάχιο, η επαναχρησιμοποίηση, η μηχανική ανακύκλωση, η διάσπαση του EPS για επαναχρησιμοποίηση σε διυλιστήρια, η επανάκτηση της ενέργειας του EPS, το θάψιμο των απορριμμάτων.
 
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ EPS
 
 
            Η τεχνολογία ανακύκλωσης που χρησιμοποιείται, ποικίλλει ανάλογα με την ποσότητα και την σύνθεση των απορριμμάτων που συγκεντρώνονται. Λόγω αυτού του γεγονότος, τα προγράμματα διαχείρισης μπορούν να προσαρμοστούν για να καλύψουν τις κατά τόπους και κατά περίπτωση, συνθήκες, όπως οι υποδομές για την περισυλλογή των απορριμμάτων και η ζήτηση για ανακυκλωμένα προϊόντα. Πρέπει να επιλέγονται τεχνικές ανακύ-κλωσης για την μεγιστοποίηση της αξίας των προϊόντων που παράγονται, και παράλληλα, για την μείωση της κατανάλωσης των πόρων για την μεταφορά, την ταξινόμηση και τον καθαρισμό των απορριμμάτων. Προφανώς, είναι άσκοπο να χρησιμοποιούνται μέθοδοι, οι οποίες έχουν έναν μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον από αυτόν που ζητάμε να αποφύγουμε κάνοντας την ανακύκλωση . Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι πριν το 1988,δεν γινόταν ουσιαστικά, συγκέντρωση των υλικών από τους τελικούς χρήστες για ανακύκλωση, όμως από το 1999, μόλις 11 χρόνια αργότερα, ανακυκλώνονταν μόνο στις ΗΠΑ, περισσότεροι από 150 χιλιάδες τόνοι ειδών συσκευασίας από πολυστερίνη. Μια ποσότητα από αυτά, προερχόταν από στερεά προϊόντα από πολυστερίνη όπως «καλόγεροι» για ρούχα, θήκες από CD, κάμερες μιας χρήσης και «πιατάκια» ανθοκηπίων   (ΠΗΓΗ 13).
 
            Μερικά από τα υλικά που έχουν προκύψει από την ανακύκλωση υλικών από πολυστερίνη, σε συνδυασμό με άλλα υλικά, είναι: «καρτέλες» αυγών, δισκάκια γευμάτων, συσκευασίας πολλαπλών διαδρομών για την μεταφορά διαφόρων ειδών, θήκες για κασέτες για ραδιόφωνο και βίντεο, υλικά γραφείου και οικοδομικά υλικά.
 
Ακολουθεί μια περιληπτική περιγραφή των τεχνικών μείωσης χρησιμο-ποιούμενης πρώτης ύλης και ανακύκλωσης.
 
Μείωση βάρους
 
            ‘Οσο μικρότερο και ελαφρύτερο είναι ένα αναλώσιμο προϊόν, τόσο λιγότερα απορρίμματα παράγει τελικά. Για αρκετά χρόνια, το EPS έχει ωφεληθεί από τον καλύτερο σχεδιασμό και τις βελτιώσεις στην «συμπεριφορά» των πρώτων υλών, με αποτέλεσμα την μείωση του βάρους ανά τεμάχιο. Η χρήση του EPS για συσκευασία, αποτελεί έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο προστασίας των αγαθών που συσκευάζονται, ενώ παράλληλα, μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων που παράγονται, διότι το μεγαλύτερο ποσοστό του όγκου του τελικού προϊόντος είναι στην ουσία αέρας.
 
 
Επαναχρησιμοποίηση
 
            Το EPS μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί σε πολλές εφαρμογές, όπως στην συσκευασία πολλαπλών διαδρομών, για την εσωτερική μεταφορά διαφόρων ειδών (π.χ. κιβώτια για φρέσκα ψάρια).
 
            Ωστόσο, εφόσον η κατασκευή προϊόντων EPS καταναλώνει πολύ λίγη ενέργεια, είναι γενικά, δύσκολο να αιτιολογηθεί το κόστος και η ενέργεια που απαιτείται για την περισυλλογή, την μεταφορά και τον καθαρισμό των προϊόντων EPS για να ξαναχρησιμοποιηθούν.
 
            Ένας απλός τρόπος για να ξαναχρησιμοποιηθούν αυτού του είδους τα απορρίμματα EPS, είναι να «αλεστούν» και να χρησιμοποιηθούν ως βοηθητικό για το χώμα, για την βελτίωση της αποστράγγισης και του αερισμού του. Οι σκάφες που χρησιμοποιούνται για τους σπόρους καθώς και οι βάσεις για γλάστρες, συχνά χρησιμοποιούνται ξανά, με τον ίδιο τρόπο σε κηπευτικά κέντρα.
 
            Τα αλεσμένα απορρίμματα EPS χρησιμοποιούνται επίσης, ως υλικό γέμισης (filler) στην παραγωγή ελαφριών οικοδομικών υλικών, όπως το ελαφρύ τσιμέντο, το κυψελώδες τούβλο και ο μονωτικός γύψος.
 
Μηχανική ανακύκλωση
 
            Η αξία ανακύκλωσης των περισσότερων   πλαστικών μεγιστοποιείται, αν δεν αναμιγνύονται με άλλα πλαστικά ή με άλλες μορφές απορριμμάτων. Το EPS αναγνωρίζεται εύκολα και μπορεί εύκολα να απομονωθεί από άλλα υλικά, πριν να μπει στο «ποτάμι» των απορριμμάτων. Πολλές χώρες έχουν εφαρμόσει προγράμματα ετικετοποίησης, τα οποία βοηθούν στην αναγνώριση και την απομόνωση διαφορετικών ειδών πλαστικών.
 
            Αφού απομονωθούν, τα απορρίμματα EPS μπορούν να πλυθούν, να αλεστούν και να αναμιχθούν με νέο EPS για να παραχθούν νέα προϊόντα διογκωμένης πολυστερίνης. Εναλλακτικά, τα απορρίμματα EPS μπορούν να εξελασθούν σε Extruder για την παρασκευή συμπαγούς πολυστερίνης, για είδη όπως γλάστρες, «καλόγερους» ρούχων και υποκατάστατα ξύλου ή πολυστερίνης μέσης σκληρότητας, από όπου μπορεί να παραχθεί, φύλλο για θερμοδιαμορφούμενα είδη, όπως δίσκοι, κλπ.
 
            Ως μέρος ανάμικτων πλαστικών απορριμμάτων, το EPS μπορεί να ανακυκλωθεί για να φτιαχτούν, για παράδειγμα, παγκάκια για πάρκα, πάσσαλοι για φράχτες, και πινακίδες οδικών σημάτων, δημιουργώντας έτσι, μια ευρεία, χρήσιμη «δεύτερη ζωή» των πλαστικών απορριμμάτων.
 
            Η έρευνα και η ανάπτυξη από την βιομηχανία πλαστικών, συνεχώς βελτιώνει τις μεθόδους διαχείρισης, γεγονός που θα αυξήσει την απόδοση των προϊόντων που παράγονται από ανακυκλωμένα απορρίμματα EPS ή ανάμικτων πλαστικών και που θα δώσει μεγαλύτερη αξία στο κόστος της ανακύκλωσης.
 
 
Διάσπαση του EPS για επαναχρησιμοποίηση σε διυλιστήρια
 
            Αυτή η τεχνική ανακύκλωσης αφορά την διάσπαση των μοριακών αλυσίδων των πλαστικών σε προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά σε διαδικασίες διύλισης ή άλλες πετροχημικές διαδικασίες.
 
            Οι πετροχημικές εταιρείες, μέσα από έρευνες, έχουν εξελίξει μία διαδικασία θερμικής πυρόλυσης για την μετατροπή των μακρών πολυμερών σωμάτων σε πρώτη ύλη, που μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί για την διαδικασία αεριοποίησης, καθώς και σε άλλες διαδικασίες διύλισης. Παρά το γεγονός ότι γίνεται εκτενής δουλειά από τη βιομηχανία σ’ αυτόν τον τομέα, η βιομηχανία ανακύκλωσης αποθεμάτων τροφοδοσίας, βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της βήματα. Οι πρώτες οικονομικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι αυτός ο τρόπος ανακύκλωσης είναι σχετικά ακριβός, ενώ επιφέρει μικρό αντίκτυπο στη συνολική ζήτηση για ακατέργαστο πετρέλαιο.
 
 
Επανάκτηση της ενέργειας του EPS
 
Το ενεργειακό περιεχόμενο του EPS μπορεί να επανακτηθεί με σκοπό την παραγωγή σημαντικών ποσοτήτων ενέργειας. Το EPS έχει σχεδόν την ίδια θερμαντική ικανότητα με τα καύσιμα.
            Η αποτέφρωση των απορριμμάτων και η επανάκτηση της ενέργειας που εκλύεται για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή για θέρμανση, αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο μεγιστοποίησης της αξίας των πλαστικών ως πηγές ενέργειας. Η επανάκτηση της ενέργειας έχει επίσης, το πλεονέκτημα να είναι φιλική προς το περιβάλλον.
 
            Ακόμη και στις περιπτώσεις όπου δεν επανακτάται η ενέργεια, η παρουσία του EPS στον όγκο των απορριμμάτων, σημαίνει ότι θα χρειαστούν λιγότερα καύσιμα για να ανάψει ο αποτεφρωτήρας, γεγονός που συνηγορεί επιπλέον στην θετική εικόνα αυτής της τεχνολογίας. (ΠΗΓΗ 14).
 
            Αρκετές χώρες, και ιδιαίτερα η Δανία και η Ελβετία, επενδύουν ήδη στην τεχνολογία επανάκτησης της ενέργειας. Αποτεφρώνουν ήδη μέχρι και 80% των αστικών απορριμμάτων σε στερεά μορφή. Τα συστήματα ελέγχου των εκπομπών έχουν αναπτυχθεί σε ένα επίπεδο που τα εργοστάσια αποτέφρωσης μπορούν να λειτουργούν μέσα σε αυτές τις χώρες με τα εκατομμύρια των κατοίκων, μέσα σε επιτρεπτό όριο επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.
 
 

 

 

 

 

 

Bookmark and Share


 Υποκατηγορίες:
Ποτήρια διαφανή πλαστικά
• Ποτήρια διογκωμένης πολυστερίνης (φελιζόλ)
Ποτήρια χάρτινα
   
Ελληνικά English
 
Bulgarian Romanian
   
   
Username

Password

© 2020 - PREPAC AEBE ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ

Θέση Ρίζωμα, 19018 ΜΑΓΟΥΛΑ, Τηλ.: 210-55.50.226, Fax: 210-55.50.851

Home | Site Map | Print | Rss | Contact | Disclaimer | SEO | Protocol Online Marketing