ΑΡΧΙΚΗ | ΕΤΑΙΡΕΙΑ | ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ | ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ | SITEMAP | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑClearClearClearClearClearClearClearClearClearClearClear
ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ
Καθαρισμός
Συσκευασία Βιομηχανικών Προϊόντων
Συσκευασία Τροφίμων
Συσκευασία Φρούτων και Λαχανικών
Αναλώσιμα για χώρους μαζικής εστίασης (HORECA)
Συσκευασίες Bio Box
Κουτιά Πίτσας
Zumex
Σκεύη για σούσι
Πιατέλες μεταφοράς φαγητού
Πλαστικά είδη ζαχαροπλαστικής
Χάρτινη Συσκευασία
Σερβίτσια πολυτελείας
Πλαστικά μαχαιροπίρουνα
Θήκες μεταφοράς ποτηριών
Αρωματικά Μαντηλάκια
Καλαμάκια
Ξύλινα βιοαποικοδομήσιμα / βιοδιασπούμενα προϊόντα
Σκεύη CPET
Σκεύη μικροκυμάτων
Καπάκια για ποτήρια μίας χρήσεως
Ποτήρια μίας χρήσεως
Σκεύη συσκευασίας και διανομής παγωτού
Διαφανή κουτιά συσκευασίας
Διάφορα αναλώσιμα
Μεμβράνες και αλουμινόχαρτα
Σακούλες κορνέ ζαχαροπλαστικής
Σακούλες περφορέ ψωμιού και λαχανικών
Είδη Προστασίας Εργαζομένων

 
   
   
Home : ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ : Αναλώσιμα για χώρους μαζικής εστίασης (HORECA) : Μεμβράνες και αλουμινόχαρτα

ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΑ

 

μεμβράνες και αλουμινόχαρτα 

 

Εγγύηση ποιότητας και μέτρων ''JASMIN'' 

Για τον αναλυτικό κατάλογο κωδικών κάντε κλικ ΕΔΩ

 

 

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ PREPAC ΩΣ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ PVC ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΧΡΗΣΤΗ

LINALTA και VLMF
Η Ασφαλής για την Υγεία των Καταναλωτών
Μεμβράνη Νωπών Τροφίμων

Η LINPAC PLASTICS TECHNICAL FILMS παρουσίασε δύο νέες μεμβράνες ιδιαίτερα κατάλληλες για τη συσκευασία λιπαρών τροφίμων. Οι μεμβράνες αυτές είναι αποτέλεσμα μακροπρόθεσμων ερευνών που είχαν στόχο τη δημιουργία προϊόντων που να καλύπτουν όχι μόνο την σημερινή αλλά και την επερχόμενη Ευρωπαϊκή νομοθεσία που αναμένεται στο 2004.

Κάλυψη ποικίλων απαιτήσεων
Υπάρχει μια αυξανόμενη απαίτηση από τους καταναλωτές για υψηλότερη ασφάλεια στην συσκευασία των τροφίμων που αγοράζουν. Όμως οι μεμβράνες συσκευασίας δεν χρησιμοποιούνται πάντοτε με τον σωστό τρόπο από τους εμπόρους λιανικής. Οι λόγοι είναι οι εξής: Αφ’ ενός η απαίτηση για περιορισμό του αριθμού των προϊόντων μεμβράνης που υπάρχουν σε στοκ αφ’ ετέρου η πίεση για όλο χαμηλότερες τιμές.


Οι τεχνικές απαιτήσεις που πρέπει να υπάρχουν από την υγιή αγορά από τους κατασκευαστές των μεμβρανών stretch είναι οι εξής:

  • Τόσο στον τομέα Λιανικής όσο και στη Βιομηχανία Επεξεργασίας Τροφίμων, οι επαγγελματίες χρήστες μεμβρανών περιτυλίγματος stretch, αναζητούν συνεχώς τρόπους να μεγιστοποιήσουν την φρεσκάδα των τροφίμων στην αλυσίδα διανομής. Ο χρόνος ζωής των προϊόντων τροφίμων στα ράφια εξαρτάται από τη διαπερατότητα της μεμβράνης ως προς το οξυγόνο, το διοξείδιο του άνθρακα και τους υδρατμούς.
  • Η δυνατότητα απλώματος κι εφαρμογής των μεμβρανών πάνω στα είδη που έχει στόχο τη βέλτιστη εφαρμογή.
  • Η γυαλάδα και η διαύγειά τους βελτιώνουν την εικόνα του προϊόντος.
  • Περιορισμένος αριθμός προϊόντων και χαμηλό κόστος.
  • Η ανάπτυξη τεχνικά προηγμένων μεμβρανών με υψηλότερη απόδοση και ασφάλεια, θα πρέπει να καλύπτει και την απαίτηση για φιλικότερες προς το περιβάλλον μεμβράνες. Η επιβολή προστίμων στο βάρος της συσκευασίας όταν δεν πληρούνται οι κανονισμοί γίνεται όλο και συχνότερη στην Ε.Ε.

Η πρόκληση για τη LINPAC Technical Films ήταν να προσφέρει με το LINALTA μια μεμβράνη με όλες τις προαναφερόμενες ιδιότητες, και να είναι σύννομη ακόμη και με τις αυστηρότερες νομοθεσίες περί επαφής με τα τρόφιμα.

Ποια είναι τα θέματα που αφορούν στην συσκευασία (περιτύλιγμα) των λιπαρών τροφίμων;
Το περιτύλιγμα των νωπών τροφίμων υπόκειται σε σαφείς κανονισμούς ανάλογα με το είδος των τροφίμων που συσκευάζονται . Για παράδειγμα, διατίθενται διαφορετικά είδη μεμβρανών για χρήση σε φρούτα και λαχανικά απ’ ότι τα είδη μεμβρανών για τυρί και άλλα λιπαρά προϊόντα. Αυτές οι δυο κατηγορίες μεμβρανών ανέκαθεν διατί-θονταν παράλληλα, με σκοπό την κάλυψη των απαιτήσεων συσκευασίας των βιομηχανιών επεξεργασίας τροφίμων και της λιανικής πώλησης. Όμως, είναι τελείως παράνομο να χρησιμοποιεί κανείς για νωπά τρόφιμα μια μεμβράνη που έχει κατά-σκευαστεί απλά και μόνο για φρούτα.

Όσο πιο λιπαρά είναι τα τρόφιμα, τόσο περισσότεροι είναι οι περιορισμοί τους ως προς την συσκευασία τους σε μεμβράνη. Ένα λιπαρό μέσο που έρχεται σε επαφή με μία μεμβράνη συσκευασίας προκαλεί μια αντίδραση μεταξύ του υλικού της μεμβρά-νης και του τροφίμου. Αμέσως τότε αρχίζει η μετανάστευση των «πρόσθετων» από τη μεμβράνη προς τα τρόφιμα. Αυτές οι αντιδράσεις εξαρτώνται από το υλικό: στην περίπτωση του stretch film, χρησιμοποιούνται κάποια πρόσθετα για να αποδώσουν «εφαρμογή», διαύγεια κι ελαστικότητα. Η μετανάστευση αυτών των πρόσθετων μέσα στα τρόφιμα ελέγχεται από τη νομοθεσία της Ε.Ε, που είναι μία από τις αυστηρότερες στον κόσμο. Η μετανάστευση δεν περιορίζεται στα PVC stretch films: όλα τα υλικά (γυαλί, χαρτί, χαρτόνι, αλουμίνιο, πλαστικό, κλπ.), όταν έρθουν σε επαφή με μια συγκεκριμένη ουσία προκαλούν τη δική τους μετανάστευση ουσιών που εν συνεχεία, εισέρχονται στο τρόφιμα. Όμως, το PVC stretch film είναι αυτό που έχει μελετηθεί κι εξεταστεί ιδιαίτερα εξαιτίας της χρήσης του στη συσκευασία ευπαθών και νωπών τροφίμων, τα οποία απαιτούν ολοκληρωμένη προστασία σε κάθε τμήμα της αλυσίδας διανομής.

Τα τρέχοντα πρότυπα μετανάστευσης βασίζονται σε έναν έλεγχο που διεξάγεται στο ελαιόλαδο. Ένα τμήμα καθορισμένης επιφάνειας της μεμβράνης βυθίζεται μέσα σε ελαιόλαδο και σε θερμοκρασία 40οC (τεστ VLMF). Μετά το πέρασμα 10 ημερών, μετριέται η παρουσία πλαστικοποιητών στο λάδι. Η τρέχουσα Οδηγία 90/128 της Ε.Ε. επιτρέπει μια συνολική μετανάστευση όλων των πρόσθετων (πλαστικοποιητών, κ.ά.) σε ποσό 10mg ανά dm2 μετά την εφαρμογή του σχετικού διορθωτικού παράγοντα.

Ποιοι είναι οι λόγοι που μας υπαγορεύουν να προβλέψουμε τη μελλοντική νομοθεσία;
Ενώ η τρέχουσα νομοθεσία της Ε.Ε. δεν καθορίζει κανέναν περιορισμό στην χρήση του πλαστικοποιητή DEHA, η LINPAC Technical Films έχει προβλέψει τα μελλοντικά επίσημα τεστ και έχει αναλάβει εθελοντικά να μειώσει το επίπεδο μετανάστευσης αυτού του πρόσθετου. Η νέα νομοθεσία που θα εκδοθεί μέχρι το 2004 θα είναι αυστηρότερη όσον αφορά την χρήση πλαστικοποιητών. Άρα γιατί να μη δώσουμε από τώρα μεγαλύτερη ασφάλεια στον καταναλωτή εφόσον διαθέτουμε ήδη την τεχνολογία;

Το LINALTA αποτελεί την απάντηση στην πορεία της αγοράς προς ασφαλέστερες για τον άνθρωπο μεμβράνες για την επικάλυψη νωπών τροφίμων. Αυτή η μεμβράνη είναι το αποτέλεσμα εντατικών ερευνών σχετικά με τις αντιδράσεις που δημιουργούνται μεταξύ των πλαστικών μεμβρανών και των τροφίμων: η LINPAC Technical Films έχει καταφέρει να μειώσει το επίπεδο μετανάστευσης του DEHA σε 3mg ανά dm2 – μία μείωση της τάξεως του 60% - 70% του κυρίου πρόσθετου στο PVC stretch film και cling film.

Μια τέτοια μείωση είναι πιθανόν να καταστήσει δυνατή τη χρήση του LINALTA σχεδόν σε παγκόσμιο επίπεδο, όχι μόνο στις εφαρμογές όπου χρησιμοποιείται μεμβράνη χειρός (hand-wrapping) αλλά επίσης, στο προσεχές μέλλον και στις αυτό-ματες συσκευαστικές μηχανές.

Ποιο φιλμ να χρησιμοποιήσετε για κάθε εφαρμογή
Παρά τη σήμανση με ετικέτες πάνω στα κουτιά μεμβρανών, τα films PVC μερικές φορές χρησιμοποιούνται λάθος από τον χρήστη. Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός ελέγχων που θεσπίζονται από την νομοθεσία έχει ως αποτέλεσμα η LINPAC Technical Films να καθορίζει σαφέστερα τις συνθήκες χρήσης των μεμβρανών της, καθώς και τους ανάλογους περιορισμούς στην χρήση. Με το LINALTA, τα μοναδικά τρόφιμα που δεν περιτυλίγονται είναι τα καθαρά λίπη, τα βούτυρα και οι μαργαρίνες. Στην έκδοση του LINALTA για χρήση Catering/οικιακή που είναι το VLMF, επίσης, τα μόνα τρόφιμα που εξαιρούνται και στα οποία δεν έχει εφαρμογή ατή η μεμβράνη είναι το καθαρό λίπος, το βούτυρο και η μαργαρίνη.

Τα πρώτα προϊόντα των σειρών LINALTA και VLMF που είναι ήδη διαθέσιμα είναι τα εξής:

  • LINALTA “V” σε ρολλά των 2.000 μέτρων για χρήση χειρός με ή χωρίς δισκάκι
  • LINALTA “L” σε ρολλά των 2.000 μέτρων – αυτή η έκδοση πολλαπλών στρώ-σεων σχεδιάστηκε για χρήση σε αυτόματες μηχανές
  • VLMF σε Jumbo ρολλά (μέχρι 10.000 μέτρα) για χρήση σε catering και για οικιακή χρήση
  • Το VLMF επίσης, διατίθεται ως τελικό προϊόν σε ανταλλακτικά ρολλά και cutter boxes (ρολλά από 15 μ. έως 300 μ.).

Ως στόχος έχει τεθεί η ανάπτυξη της σειράς LINALTA, για νέες εφαρμογές στον τομέα της αυτόματης συσκευασίας. Το χρώμα της μεμβράνης είναι πορφυρό/ροζ για να ξεχωρίζει από τα ήδη υπάρχοντα προϊόντα.

Το VLMF έχει μηχανικά χαρακτηριστικά που μοιάζουν με αυτά των εξής μεμβρανών της LINPAC: LMF/LMF+/LMF S/ECO+/ECOFILM+, κλπ.

Ποιες εγγυήσεις προσφέρει το LINALTA;
Οι νέες μεμβράνες έχουν ελεγχθεί με αυστηρά κριτήρια σε διαφορετικές παραμέ-τρους, συμπεριλαμβανομένων της εφαρμογής, της απαλοιφής της θαμπάδας (antifog) και των μηχανικών χαρακτηριστικών κατά τη διάρκεια της συσκευασίας (διαύγεια – αγκάλιασμα του προϊόντος) Για την χρήση αυτών των νέων μεμβρανών σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να εξασφαλιστεί η μέγιστη ασφάλεια για την υγεία των καταναλωτών ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, για παράδειγμα, στο ξαναζέσταμα λιπαρών προϊόντων ή τροφίμων μαγειρεμένων με σάλτσα.

Οι μεμβράνες LINALTA και VLMF έχουν την έγκριση επίσημων Ευρωπαϊκών εργα-στηρίων όπως τα ΤΝΟ (Ολλανδία), LNE (Γαλλία) και PIRA (Ηνωμένο Βασίλειο).

Η EPFMA (Σύνδεσμος Ευρωπαίων Παραγωγών film PVC) είναι στην ευχάριστη θέση να εισάγει την μακροχρόνια εξέλιξη των PVC μεμβρανών stretch και cling στην Ευρώπη κι ενθαρρύνει τα μέλη της να είναι σε ετοιμότητα για τη δημιουργία νέων προτύπων ποιότητας. Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι η νέα σειρά προϊόντων LINALTA/VLMF φέρει το λογότυπο της EPFMA (Σύνδεσμος Ευρωπαίων Παραγωγών film PVC).
Νέο προϊόν για την κάλυψη των αναγκών του Catering/
Υπηρεσίες Τροφίμων!


LINSPENSER – το σκληρό PS Cutter Box με λεπίδα ασφαλείας

Η LINFILM 2 ανακοίνωσε την παρουσίαση μιας νέας μεμβράνης cutter box, με το όνομα LINSPENSER, μια σημαντική καινοτομία στην Υπηρεσία Τροφίμων. Τα πρώτα τεστ του προϊόντος ήταν ιδιαίτερα θετικά. Το LINSPENSER, που σχεδιάστηκε για να καλύψει τις απαιτήσεις των ειδικών σε θέματα catering, είναι αδιάβροχο τόσο ως προς το νερό όσο προς τα λιπαρά υγρά και πληρεί τους κανόνες βάσει των οποίων εργάζονται τα επαγγελματικά εργαστήρια και τα εργαστήρια μαγειρικής. Η ιδιότητα εύκολης χρήσης του LINSPENSER θα το κάνει αγαπητό σε μια ευρεία γκάμα χρηστών, ενώ έχει και το πλεονέκτημα ότι είναι ολικά ανακυκλούμενο.


Συσκευασία Κατεψυγμένων Προϊόντων

Η LINPAC Plastics Dalidet ανακοίνωσε την κυκλοφορία μιας νέας μεμβράνης για την περιτύλιξη κατεψυγμένων τροφίμων σε κάθετες μηχανές flowpack, με το όνομα POLYDAL S.


Το POLYDAL S βελτιώνει την εικόνα των συσκευασμένων τροφίμων στα ράφια. Αυτό οφείλεται στη διαφάνεια και τη λαμπρότητα. Είναι δυνατή η εκτύπωση σε οκτώ χρώματα.

Εξαιτίας της ανθεκτικότητας του προϊόντος στην διάτρηση, η αυτόματη συσκευασία με το POLYDAL S είναι απλή κι οι ιδιότητές του για κλείσιμο σακουλών είναι εντυπω-σιακές. Οι μηχανικές παράμετροι της μεμβράνης αυτής κάνει δυνατή τη μείωση του πάχους κατά ποσοστό 20% - 30%, σε σύγκριση με τις κοινές μεμβράνες.


Μεμβράνες stretch από πολυολεφίνη για επικάλυψη τροφίμων:
το μέλλον είναι το “Multilayer”! (πολλαπλών στρωμάτων)

Οι stretch μεμβράνες πολυολεφίνης αποτελούν, για μια σειρά λόγους, την επιλογή ενός αριθμού επαγγελματιών συσκευαστών. Αυτό ισχύει, ιδιαίτερα στη Δανία, όπου η βαριά φορολογία επί των εισαγωγών PVC καθιστά την πολυολεφίνη μια καλύτερη οικονομική πρόταση. Ισχύει επίσης, για λόγους marketing, σε μερικές Ευρωπαϊκές αλυσίδες super market και κάποιες φορές σε εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων.

Η LINPAC Technical Films είναι παρούσα για πολλά χρόνια στην αγορά Πολυο-λεφίνης με τη σειρά προϊόντων Multiwrap. Οι εξελίξεις στις πρώτες ύλες, σε συνδυασμό με την τεχνολογία εξέλασης πολλαπλών στρωμάτων (multiplayer extrusion) και την εξειδίκευση της LINPAC σε αυτόν τον τομέα, έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας νέας σειράς μεμβρανών χειρός και για αυτόματες μηχανές για την συσκευασία των νωπών τροφίμων: τη σειρά προϊόντων LINFIRST.

Αυτή η γενιά μεμβρανών έχει δημιουργηθεί χάρη στην οικονομική ενίσχυση του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης και τους εργαστηριακούς ελέγχους σε συνεργασία με τους τελικούς χρήστες των μεμβρανών συσκευασίας. Ως άμεση απάντηση στις απαιτήσεις των τελικών χρηστών, η LINPAC Technical Films κατάφερε να συνδυάσει στο LINFIRST μερικά πλεονεκτικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων του στιλπνού φινιρίσματος, της διαύγειας, του καλού κλεισίματος, της ανθεκτικότητας και της προσαρμοστικότητας.


Τα χαρακτηριστικά του LINFIRST, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία της LINPAC σχετικά με τον συγχρονισμό των αυτόματων μηχανών συσκευασίας (οι οποίες δεν είναι πάντοτε έτοιμες να δεχτούν υλικά πολυολεφίνης), έχουν δώσει θετικά αποτελέ-σματα σε χώρες όπως η Δανία και η Αυστρία και πολύ καλές προοπτικές στη Σουηδία και την Ιταλία.


Αυτή η επιτυχής εμπειρία είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη νέων εφαρμογών για τις αγορές για οικιακή χρήση και catering. Στην αγορά για οικιακή χρήση, τα διαθέσιμα προϊόντα είναι συνήθως χαμηλού κόστους όχι όμως εύκολα στη χρήση τους. Η LINPAC Technical Films παρουσιάζει την πρώτη οικιακή μεμβράνη πολυολεφίνης πολλαπλών στρωμάτων, η οποία προέρχεται από την ίδια τεχνολογία που χρησιμο-ποιήθηκε για το LINFIRST: το MULTILIN.


Το MULTILIN συνδυάζει άριστη εμφάνιση, μεγάλη ευκολία στην χρήση και τέλεια ανθεκτικότητα στη διάτρηση σε ανταγωνιστική τιμή.
ΓΙΑ GROUP A: ΕΦΑΡΜΟΓΗ FORM-FILL-SEAL

ΝΕΟ: Δύσκαμπτες μεμβράνες πολύ υψηλού φραγμού
για θερμοδιαμόρφωση
MULTIVAC LINPAC

Η LINPAC Technical Films ανακοινώνει ένα νέο τομέα εξειδίκευσης: θερμοδιαμόρ-φωση μεμβρανών ιδιαίτερα υψηλού φραγμού. Ακολουθεί μια συνοπτική παρουσίαση αυτής της νέας σειράς προϊόντων.

Δημιουργία της ομάδας Έρευνας και Ανάπτυξης της LINPAC Plastics στο Pontivy, αυτές οι δύσκαμπτες μεμβράνες έχουν περάσει από πλήρη έλεγχο κι έχουν γίνει πλήρως αποδεκτές από το εργαστήριο μεμβρανών φραγμού της LINPAC, σε συνερ-γασία με τη MULTIVAC Γαλλίας. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε μια πλήρη σειρά υλικών ως προς το πάχος, τα χρώματα και τη δομή πολλαπλών στρωμάτων, που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις μηχανές θερμοδιαμόρφωσης.

Η συνεργασία των LINPAC/MULTIVAC στη δημιουργία αυτών των νέων μεμβρανών είχε ως αποτέλεσμα μια ολοκληρωμένη λύση για τον τελικό χρήστη: δισκάκι + μεμβράνη + μηχανή + τεχνική υποστήριξη.
Αυτή η συνεργασία οδήγησε επίσης, σε μια από κοινού διαφημιστική καμπάνια για τη νέα σειρά προϊόντων: όλοι οι χειριστές μηχανών MULTIVAC έλαβαν μία παρουσίαση της LINPAC και το δελτίο με τα νέα της MULTIVAC κολλημένο σε ένα δισκάκι. Το δισκάκι είναι φτιαγμένο: η βάση από δύσκαμπτη μεμβράνη από PS/PE-EVOH-PE και το καπάκι από τυπωμένη μεμβράνη κι έχει υποστεί θερμοδιαμόρφωση από μία μηχανή MULTIVAC R 230.

Η από κοινού παρουσίαση έχει γίνει αποδεκτή θετικά από πολλούς χρήστες και θα επαναληφθεί στο σύντομο μέλλον.

 

Γνωρίζατε ότι……..;

Η ευαίσθητη κι ευπαθής φράουλα είναι ένα από τα δυσκολότερα φρούτα ως προς την συσκευασία, τη μεταφορά και την πώληση. Μια συγκριτική μελέτη που έγινε στη Σεβίλλη, της Ισπανίας, η οποία είναι κοντά σε μία από τις μεγαλύτερες περιοχές παραγωγής στην Ευρώπη, έδειξε ότι η stretch μεμβράνη PVC έχει τα ιδανικά χαρα-κτηριστικά για τη διατήρηση της φράουλας, σε σύγκριση με τις διάτρητες ή μη μεμβράνες πολυπροπυλενίου.


Βάσει των κριτηρίων-κλειδιών όπως η απώλεια βάρους μετά τη συσκευασία, η εμφάνιση (αντοχή, φωτεινότητα, χρώμα) και γεύση (γλυκύτητα, οξύτητα), το δισκάκι 500 γραμμ. (το δείγμα ελέγχου) διατηρούταν καλύτερα σε μεμβράνη PVC stretch. Μετά από 3 ημέρες στο ράφι μέσα σε πλαστικό δισκάκι, η μεμβράνη PVC stretch ήταν το μοναδικό υλικό που δεν άφησε το φρούτο να υπερβεί τα κρίσιμα όρια περιεκτικότητας 20% σε διοξείδιο του άνθρακα και 1% σε οξυγόνο.


Αν ξεπεραστούν αυτά τα όρια τιμών, οι φράουλες όχι μόνο χάνουν βάρος και υγρασία, αλλά αποκτούν μια δυσάρεστη μυρωδιά και γεύση και έτσι, γίνονται ακατάλληλες για βρώση.

 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΕΜΒΡΑΝΕΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΕ ΦΟΥΡΝΟ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ

Συχνά μας ρωτάνε αν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείται μια ειδική μεμβράνη για την προστασία των τροφίμων στους φούρνους μικροκυμάτων. Η απάντηση είναι ΝΑΙ και ονομάζεται TRIOLIN.


Ας ξαναδούμε τις βασικές αρχές μαγειρέματος σε φούρνους μικροκυμάτων: η ενέργεια που παράγεται από τα μικροκύματα εισχωρεί στα τρόφιμα, ενώ ελκύεται ιδιαίτερα από το νερό, τη ζάχαρη και τα λίπη. Η μοριακή τριβή μέσα στα τρόφιμα τα κάνει να μαγειρεύονται. Το μαγειρικό σκεύος δεν πρέπει να απορροφά καθόλου την ενέργεια που δημιουργείται για το μαγείρεμα των ίδιων των τροφίμων: οποιαδήποτε αύξηση της θερμοκρασίας του σκεύους μέσα στο πρώτο λεπτό της χρήσης του, δείχνει ότι το υλικό ή το περίβλημά του δεν είναι κατάλληλο για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων.

Οι κατασκευαστές φούρνων μικροκυμάτων συστήνουν να καλύπτετε το δίσκο που βάζετε στο φούρνο με ένα κάλυμμα που επιτρέπει στον αέρα να βγαίνει: η δυσκολία σ’ αυτό είναι το να εξασφαλίσετε ότι το φαγητό αερίζεται σωστά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, χωρίς όμως να δημιουργούνται εκπομπές λιπαρών υδρατμών. Ωστόσο, πολλά υλικά που ονομάζονται «ειδικά για φούρνο μικροκυμάτων» χάνουν το σχήμα τους με το πέρασμα του χρόνου –αυτός είναι ο κύριος λόγος που χρησιμοποιείται μεμβράνη για την κάλυψη των δίσκων και των μαγειρικών συσκευών. Οι κατασκευαστές συνιστούν να μην καλύπτεται ολόκληρος ο δίσκος με μεμβράνη, έτσι ώστε να μπορεί να βγαίνει ένα μικρό ποσοστό ζεστών υδρατμών.

Οι μεμβράνες για φούρνους μικροκυμάτων χρησιμοποιούνται κυρίως με τους εξής δύο τρόπους:
- Ξεπάγωμα ή ξαναζέσταμα: η μεμβράνη χρησιμοποιείται για διάστημα περίπου 10 λεπτών σε χαμηλή θερμοκρασία ή για πολύ μικρό διάστημα (λιγότερο από 2 λεπτά) στη μέγιστη θερμοκρασία.
- Μαγείρεμα: η μεμβράνη χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα νωπών ή κατεψυγ-μένων τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μέση προς υψηλή θερμοκρασία.

Σε όλες τις χρήσεις, εκτός του ξεπαγώματος, οι παραδοσιακές μεμβράνες δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το φαγητό, ιδιαίτερα με λιπαρά φαγητά. Η αντίδραση μεταξύ των συστατικών των φαγητών και της μεμβράνης/μαγειρικού σκεύους αυξά-νεται κατά τη διαδικασία μαγειρέματος στο φούρνο μικροκυμάτων. Καθώς είναι αδύνατον να γνωρίζετε ποια συστατικά των φαγητών θα έρθουν σε επαφή με τη μεμβράνη, καλύτερα να αποφεύγετε την επαφή γενικότερα.

Όσον αφορά τα υλικά, τα πλαστικά που έχουν ως βάση το πολυεθυλένιο έχουν χαμηλότερη αντοχή στην υψηλή θερμοκρασία: το σημείο τήξης τους (110ο C) είναι χαμηλότερο από αυτό των πλαστικών από PVC. Ιδεωδώς, δεν θα πρέπει να χρησι-μοποιούνται σε φούρνο μικροκυμάτων. Το κοινό οικιακά ρολό PVC μεμβράνης είναι κατάλληλο για να ξαναζεστάνετε τα πιάτα για μικρά χρονικά διαστήματα (μέγιστο 2-4 λεπτά): δεν αφήνει το φαγητό να ξεραθεί, ενώ αποφεύγετε το λέρωμα από σάλτσα μέσα στον φούρνο.

Όσο για το μαγείρεμα, τα πιο επιθυμητά χαρακτηριστικά δεν είναι πλέον η ελαστικό-τητα ή η εφαρμογή: η μεμβράνη θα πρέπει να τοποθετείται σωστά πάνω από τις άκρες του σκεύους και θα πρέπει να αντέχει σε μια αυξανόμενη θερμότητα για 5, 10 ή 20 λεπτά σε μέγιστη θερμοκρασία. Είναι κρίσιμο να εξασφαλίζεται ασφαλής χρήση κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος: τα επίπεδα θερμοκρασίας χαμηλότερα από 150ο C δεν αποτελούν επαρκές όριο γι’ αυτό τον σκοπό. ΄Ένα ασταθές υλικό, σε οποια-δήποτε περίπτωση, δεν θα είναι σε θέση να πληρεί τα όρια επιτρεπόμενης μετανάστευσης βάσει νομοθεσίας, η οποία ισχύει πάντα, ακόμη και μετά το μαγείρεμα.

Η LINPAC Plastics Technical Films έχει σχεδιάσει μια συγκεκριμένη μεμβράνη για μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων : την TRIOLIN.

Το TRIOLIN είναι η μοναδική 3-σε-1 μεμβράνη στην αγορά, για χρήση σε ψύξη, από-ψυξη/ξαναζέσταμα και μαγείρεμα όλων των ειδών τροφίμων ανεξαιρέτως, μέχρι 175οC, πληρεί πλήρως την υπάρχουσα νομοθεσία. Η επίσημη έγκριση για το TRIOLIN δόθηκ μετά τη διεξαγωγή ενός τεστ μαγειρέματος λιπαρού φαγητού για μία ώρα στη μέγιστη θερμοκρασία 175ο C.

Bookmark and Share
   
Ελληνικά English
 
Bulgarian Romanian
   
   
Username

Password

© 2020 - PREPAC AEBE ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ

Θέση Ρίζωμα, 19018 ΜΑΓΟΥΛΑ, Τηλ.: 210-55.50.226, Fax: 210-55.50.851

Home | Site Map | Print | Rss | Contact | Disclaimer | SEO | Protocol Online Marketing